”Man måste alltid tänka som en vinnare. Alltid”

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

Vännen och landsmannen Nebojša Simic spelade till sig ett Bundesligakontrakt efter ett par guldår i IFK Kristianstad.

Nu har Vladan Abramovic kommit till Sverige för att ta nästa steg i sin karriär.

– Man måste alltid tänka som en vinnare. Alltid.

Prick en månad har Vladan Abramovic nu bott i sin nya hemstad.

Efter helgen lämnar han hotellrummet och flyttar ett hundratal meter in i en egen lägenhet i centrala Karlskrona.

HIF Karlskronas nye målvakt trivs.

– Ibland när man spelar utomlands kan man känna sig ensam och lite utanför. Men inte här, alla har velat hjälpa till och det känns faktiskt som hemma, säger 24-åringen.

– Och jag gillar närheten till allt här. Stan känns lagom stor.

Fyra dagar provspel i slutet av maj fick HIF Karlskrona att slå till. Med Marcus Mattsson (senast i Vinslöv) bildar han det målvaktspar som ska ersätta Mario Cvitkovic och Flamur Gerbeshi.

Att HIF Karlskronas målvaktsspel varit en akilleshäl de två säsonger som laget har gjort i högstaligan råder det inget tvivel om och målvaktsfrågan hade hög prioritet i våras. I Abramovic, med fyra mästerskapstitlar och fem cupvinster hemma i Montenegro med Lovcen och spel utomlands i Turkiet, Ungern och Grekland, hoppas klubben ha hittat rätt.

Och den nästan två meter långe montenegrinen hoppas i sin tur att den här säsongen i HIF Karlskrona ska bli en språngbräda vidare i karriären. Gärna åt samma håll som Nebojša Simic, landsmannen som lämnade IFK Kristianstad – HIF:s premiärmotståndare på fredag – med ett färskt SM-guld i somras för Bundesligalaget Melsungen.

I sex år kamperade Abramovic och Simic som rumskompisar i Montenegros olika ungdomslandslag. Och Simic var en referenspunkt som Vladan Abramovic använde sig av inför flytten till Sverige.

– Han sa att det är en stark liga, en bra liga. Jag vill bygga min karriär och ta nästa steg.

HIF:s målvaktsspel har varit ifrågasatt. Känner du press att lyckas?

– Jag var 16 år när jag första gången stod i ett a-lag. I oktober är det nio år sedan. Så jag känner ingen press. Jag ska göra mitt yttersta varje träning och varje match och då kommer resultaten att komma.

Vladan Abramovic är ett av sju nya namn i HIF-truppen som har trimmats in under en rekordkort försäsong. Keepern gillar vad han sett hittills.

– Mixen är bra. Vi har två tre äldre spelare som blir ledargestalter och så många yngre snabba spelare som kan spela i högt tempo hela tiden. Jag tycker vi i vissa matcher på försäsongen har visat att vi kan spela på en hög nivå.

Och själv är Abramovic ute efter förstaplatsen.

– Jag är här för att bli förstemålvakt. Jag vill spela, men det är coachen som bestämmer.

När Blekingesport träffar Abramovic är det fyra dagar kvar till premiären av handbollsligan. Att det är regerande svenska mästarna IFK Kristianstad som står på andra sidan är inget som avskräcker.

– Kristianstad är ett ”big team”, men de är inga monster. Okej, de har bra spelare men ger vi alla allt vi kan så kan ingen säga något dåligt om oss efteråt. Om vi ger max och våra motståndare är bättre så får vi försöka nästa gång.

Själv är han ”stensäker” på att HIF Karlskrona kommer att göra en bra säsong.

– Om alla hela tiden vill mer så tror jag vi kan nå slutspel. Man måste alltid tänka som en vinnare. Alltid.

Fakta

HIF Karlskrona

Nya spelare: Hampus Olsson, Drott, Tobias Nordahl, Vinslöv, Marcus Mattsson, Vinslöv, Linus Fernebrand, Drott, Vladan Abramovic, Lovcen, Ian Martin, Sjundeå IF, Carl Ekberg, Caen HB.

Förluster: Frederik Dinsen, korsbandsskadad och tillbaka i Danmark, Flamur Gerbeshi, Amo Handboll, Mario Cvitkovic, Tatran Presov (Slovakien), Lukas Olsson, klubb okänd, Patrik Johansson, Grankulla IFK (Finland), Jasmin Arifagic, slutat, Bruno Castro, SD Teucro (Spanien).

Tränare: Karl-Johan Lång, påbörjar sin andra säsong, den första från start.

Fjolårsplacering: 13 (näst sist). 3–0 i matcher mot Tyresö i kvalet.

Visa mer...