Lyckeby BTK värvar världsspelare

Karlskrona Artikeln publicerades
Samtidigt som Lyckeby BTK tar in "spetsspelare" värnar man om sin egenfostrade kärntrupp i seniorlagen. Här är Hanna Kjellson, Anton Andersson, Thomas Comstedt, Christoffer Kjellson, Wilhelm Kindblad och Sofie Nilsson tillsammans med tränarna Hans Thalin och Henrik Karlsson.
Foto:Patric Söderström
Samtidigt som Lyckeby BTK tar in "spetsspelare" värnar man om sin egenfostrade kärntrupp i seniorlagen. Här är Hanna Kjellson, Anton Andersson, Thomas Comstedt, Christoffer Kjellson, Wilhelm Kindblad och Sofie Nilsson tillsammans med tränarna Hans Thalin och Henrik Karlsson.

Lyckeby BTK har landat en värvning som ger eko i pingisvärlden. OS-meriterade egyptiern Omar Assar, 24, har kritat på ett ettårskontrakt.

– Jag har svårt att finna ord, säger den lyriska herrtränaren Hans Thalin.

För att sätta värvningen i ett sammanhang. Fjolårets storstjärna Fabian Åkerström, den spelare som Assar är tänkt att ersätta, är rankad på plats nummer 201 på internationella bordtennisförbundets juniranking. Omar Assar återfinns på plats 40.

– Det här är en av världens bästa spelare. Samtidigt är han en ödmjuk och trevlig kille som kan hjälpa våra unga herrspelare, säger klubbens ordförande Jörgen Kjellson.

Men varför hamnar då en av världens vassaste bordtennisspelare i Lyckeby BTK, vars herrlag i år är nykomlingar i Superettan, Sveriges näst högsta serie? Förklaringen är enkel. Eftersom Omar Assar kommer att spela i den franska högstaligan är han inte tillgänglig för spel i den svenska diton Pingisligan. Således sökte han ett superettanlag. Precis samma princip som fick Fabian Åkerström, som nyligen blev klar för Halmstad BTK, att hjälpa Lyckeby att ta klivet upp under fjolårssäsongen i division 1.

– Vi tyckte att det var helt fantastisk med att ha Fabian hemma. Och så nu Omar på det. Vi har knäckt nöten med spelare som spelar utomlands, säger Thalin.

Att det blev just Lyckeby för Omar Assar berodde bland annat på att klubben nu sökt ett djupgående samarbete med Halmstad, främst när det gäller breddspelare.

– När vi pratade med deras ledare nämnde vi att vi sökte spelare. Då sade de att Omar vill ha någonstans att spela i Sverige, säger Thalin.

Är han historiskt en av de största spelarna som spelat här?

– På 80-talet hade vi någon kines som var rankad topp fem. Men i modern tid helt klart.

Förutsättningarna är att Omar Assar har sitt huvudträningsställe i Halmstad, men kommer att finnas i Karlskrona då och då.

– Det är inte bara att han kommer och spelar matcher och sen är det hej då.

Lyckeby BTK står inför ett spännande år. Herrarna är nykomlingar i Superettan och damerna har fått en friplats till Sveriges högsta serie Pingisligan. Där väntar bland annat derbyn mot Kättilsmåla.

– Att hänga kvar är målsättningen. Om det är rimligt vet jag inte. Det kommer bli tufft, säger damernas tränare Henrik Karlsson som behåller samma trupp som under fjolåret med ett tillskott i form av finska j-landslagsspelaren Sofia Erkheikki.

Herrarna har samma mål. Men där ska en spelare till in i truppen. Det namnet kan vara klart redan på fredag.

– Det är två svenska namn och ett utländskt som är aktuella. Det blir en spelare med hög superettanklass, säger Thalin.