Lyckad löpning rensar skallen

Bromölla Artikeln publicerades
Arrangerande Ryssberget IK:s Matilda Sandberg pustar ut efter vinsten på fem kilometer.
Foto:Rolf-Arne Kulle
Arrangerande Ryssberget IK:s Matilda Sandberg pustar ut efter vinsten på fem kilometer.

Den siste vinnaren i Bromölla Maraton, som ingick i tävlingen Run and Walk, blev Karl Rönnby, Enhörna, som sprang i mål på tiden 2.50,11.

– Jag är nöjd med tiden, trots att den var åtta minuter sämre än mitt pers. Sista varvet var tungt och det är svårt hålla tempo när man är helt ensam. Jag springer för att rensa huvudet från alla formler, ler Rönnby som ska doktorera i kemi.

Bromölla Maraton är ett av Sveriges äldsta, men vikande deltagarantal och funktionärsbrist gör att arrangerande Ryssbergets IK lägger tävlingen på is.

– Troligen var detta sista gången för loppet och tävlingen Run and Walk. Andra tävlingsformer tar över och vi fick en succé direkt med vårt trail-lopp nu i höst. Vi kommer att ersätta maratonloppet med varvet–milen, som är ett seedningslopp i samarbete med Göteborgsvarvet, säger tävlingsledaren Mats Lindblad.

Fyra sträckor, fem och tio kilometer samt halv- och helmara, ingick i Run and Walk som hade 138 startande – 60 fler än förra året.

Peter Autio, Karlshamn Fightcenter, vann fem kilometer på 19.57. Autio har vilat sedan han kom hem från VM i hinderbana i Kanada, där han blev 28:a bland 310 deltagare i klassen 35–39 år.

– Under loppet i Kanada undrade jag vad jag höll på med för det var kämpigt värre. Det är skönt vara i gång efter en viloperiod och det flöt på bra. Nu blir det mer och mer renodlad löpning framöver, säger Autio.

Snabbaste dam över fem kilometer var unga Matilda Sandberg, Ryssbergets IK.

– Jag körde väldigt snabbt bitvis och fick stanna upp någon gång med lite håll. Jag vill utveckla löpningen och nu väntar närmast Jämjöhalvan, säger Sandberg.

Caroline Håkansson, Jämshög, debuterade i milloppet och passade på att hylla sin avlidne far Ivan som aldrig fick chansen att springa loppet.

– Det var en hälsning till honom, säger hon.

Veteran–SM–trean Fredrik Blomstrand, Apladalens LK, noterade fina 1.15,48, på halvmaran.

– Det är bara minuten sämre än på SM, men det var mentalt jobbigt i motvinden på slutet. Det var dock en fin bana, säger Blomstrand.

Titti Palmqvist, Stigmännen, Karlshamn, var DM–sjua på halvmaran. Bästa länslöpare var Anna Persson, Team Blekinge, med en tredjeplats och 1.39,15.

– Lite trött i benen, men jag hade inga större dippar under loppet. Tiden 1.46 är jag nöjd med, säger Palmqvist.