Löfquist redo att ta revansch

Mjällby Artikeln publicerades
David Löfquist minns matchen för två år sen och nu jagar han revansch när Mjällby återigen ska möta Örgryte i kvalet till superettan.
Foto:Staffan Lindbom
David Löfquist minns matchen för två år sen och nu jagar han revansch när Mjällby återigen ska möta Örgryte i kvalet till superettan.

Den 8 november 2015 spelade Örgryte ut Mjällby ur elitfotbollen.

Den 8 november 2017 kan Mjällby ta ett första steg mot en revansch.

David Löfquist minns den där kvällen för två år sen och han ser fram emot ett nytt kvalkrig.

Det är dagen innan det första utav de två stora slagen. Strandvallen är så gott som öde och den nyklippta gräsmattan står redo inför vad som komma skall. En Mjällbyspelare har vid lunchtid hittat sig ut till arenan under tisdagen.

David Löfquist har spelat kvalmatchen mot Örgryte förut, för två år sen, men då var rollerna ombytta och historien fick den där gången inget lyckligt slut för ''Löken'' och hans Mjällby AIF.

– Klart att jag minns den matchen och jag har inga roliga minnen från den. När det stod klart att det blev Örgryte igen så fick jag upp bilderna igen från den kvällen och nu känner jag att fy fasen vad gött det är att vi fick dem igen och att vi får chansen att ta revansch på dem, säger Löfquist.

Det här året kommer Mjällby in till matcherna med en positiv säsong i ryggen samtidigt som Örgrytes säsong ser helt tvärtom ut. Just det mentala med att komma in till ett kval med en negativ säsong i ryggen spelar stor roll menar Löfquist. Det påverkade i alla fall Mjällby 2015.

– Ett lag kommer in till matchen med allt att vinna och ingen som helst press, det andra kommer med negativa resultat och press. Det är klart att det påverkar och vi får se om de är lika kaxiga den här gången som de var 2015.

Löfquist är den enda Mjällbyspelaren kvar från den där kvalmatchen 2015 som slutade 1–1 efter en dramatisk förlängning. Målvakten Jesper Johansson satt visserligen på bänken, men annars är det ett helt nytt Mjällbylag som kommer till spel.

Stjärnorna 2015 hette Teteh Bangura, Christian Wilhelmsson och Lumala Abdu. I år heter dem Izuchukwu Emeh, Granit Stagova, Joel Enarsson och David Löfquist så klart.

– Det är alltid svårt att jämföra två olika lag, men det jag kände när jag skrev på för Mjällby igen 2017 var att det fanns en individuell skicklighet i laget som inte fanns där 2015. Det året fick vi kriga för varje mål, men i år har vi haft spelare som på egen hand kunnat finta ett par motståndare och skruvat upp en boll i krysset.

Mjällby har tre tunga år i ryggsäcken som har resulterat i två degraderingar. Det var nära att det blev en tredje, men förra säsongen lyckades laget stoppa blödningen och kunde inför den här säsongen ta ny sats mot elitfotbollen.

– Två sådana fall kostar ekonomiskt för en förening, särskilt en liten som Mjällby. Jag lämnade 2016 för att jag kände mig helt tömd efter de två förluståren, men jag hade hela tiden fortsatt kontakt med klubben och inför den här säsongen kände jag att det var ny luft här ute, det började blåsa positiva vindar igen och klubben har till slut lyckats gå stärkta ur ett par riktigt tuffa år.

Är det viktigt att Mjällby tar klivet upp redan i år?

– Föreningen hade en målsättning att komma bland de fyra bästa den här säsongen och då utgår jag ifrån att klubben känner sig redo för att gå upp. Alla spelare och ledare vill upp till elitfotbollen där Mjällby ska vara. Laget har en enorm potential att bygga vidare på. Det är många som är i rätt ålder och jag tycker de är värda att få visa upp sig i superettan.

Ett målglatt och ungt Mjällby möter ett Örgryte med en ålderstigen trupp och ett försvarsspel som läckt under året. Första slaget är i kväll, på Strandvallen, där Mjällby för två år sedan försvann från elitfotbollen.

– Nu är det två matcher det handlar om, 180 minuter. För vår del är det bara att gå ut och köra, att försöka koppla bort det som står på spel. Vi har bara saker att vinna och Örgryte har allt att förlora. Det ska vi utnyttja.