Miljonchocken när KHK gör bokslut

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Patric Söderström

Karlskrona HK flaggade för ett underskott på 5,5 miljoner kronor för säsongen 2016/2017.

Det räcker inte. Inklusive avskrivningar blir förlusten drygt sex miljoner kronor.

Den tidigare klubbdirektören Rolf Lindberg talade om en mindre förlust tidigare under året. Den profetian kommer inte att slå in.

Hur är det möjligt att det negativa resultatet hamnar på drygt sex miljoner kronor, med tanke på de uppgifter som kom i februari om 3,2 miljoner kronor plus avskrivningar?

– Till syvende och sist har det handlat om att vi inte kunnat generera de intäkter vi hade planerat för och att vi haft en del oplanerade kostnadsökningar på grund av investeringar, säger klubbens ordförande Tobias Larsson.

Vad är det i budgeten som ni inte har lyckats hålla?

– Detaljerna tar vi på årsmötet, men att klara att tjäna pengar på den publik som kommer till arenan är en stor nyckel i detta.

Hur kommer ni lösa det här underskottet?

– För det avslutade året går ju detta resultat mot vårt egna kapital. Vi har fortfarande fallhöjd kvar här så elitlicensen är inte i fara.

Vilka åtgärder kommer ni att göra för att spara pengar?

– Vi minskar kostnadsmassan via uppsägningar och minskad personalstyrka tillsammans med andra kostnadsminskningar. Här når vi en minskning om cirka sju miljoner kronor.

Kommer det bli en mindre spelarebudget för A-lag och J-lag framöver?

– Vi siktar på att köra på med det vi har och tror på det. Men håller vi inte planerna så är det sporten som kommer drabbas härnäst.

Den uteblivna nyemissionen, kommer den vara aktuell att genomföras lite längre fram?

– Ja, när vi känner att vi har trygghet i svarta siffror och en trovärdighet. Styrelsen driver den frågan.

Hur ser ni till att klarar likviditeten framöver?

– Vi har en likviditetsplan för hela nästa säsong som gör att vi ska kunna släppa likviditetsproblemet. Externa partners har hjälpt oss här med kapital som gör att klubbdirektören ska kunna fokusera verksamhet och inte likviditet.

Klubbens nya klubbdirektör Charlotte Gustavsson har ett gediget arbete framför sig för att få KHK på rätt köl igen. Vad är dina intryck av henne efter en knapp månad i klubben?

– Hon har en fin utmaning. Men hon har vetat om den här utmaningen och ville kliva in och hjälpa till och det känns bra med henne så här långt. Det är med mycket energi, kompetens och engagemang, säger Tobias Larsson.