Förre Mjällbytränaren om VM-avancemanget: ”Halvt overkligt ännu”

Milano Artikeln publicerades
Lasse Jacobsson var i Mjällby AIF under 1,5 år. 2014 – halvvägs in i den allsvenska säsongen – fick han lämna sin post som tränare.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Lasse Jacobsson var i Mjällby AIF under 1,5 år. 2014 – halvvägs in i den allsvenska säsongen – fick han lämna sin post som tränare.

Lasse Jacobsson försöker sätta ord på ett omtumlande dygn.

– Det är alldeles fantastiskt och om det känns halvt overkligt ännu, säger den förre Mjällby AIF-tränaren som har en nyckelposition i förbundskapten Janne Anderssons team.

Det svenska landslaget är ett av 32 länder som kommer att spela VM i Ryssland kommande sommar.

Med på resan åker den svenske spionen Lasse Jacobsson som 2014 inledde säsongen som tränare i då allsvenska Mjällby AIF.

Som en av tre scouter åt Janne Andersson har Jacobsson haft en nyckelroll under hela VM-kvalet – och inte minst under de två avgörande play off-matcherna mot Italien.

– Tom Prahl och jag körde Italien-matcherna tillsammans. Vi fick slå våra kloka huvuden ihop, ler Jacobsson.

Under matchen på måndagskvällen sprang 56-åringen upp och ner längs med läktaren på San Siro och förmedlade nyttig information till den svenska ledarbänken.

– Det var en enorm ljudkuliss. Man känner den även om man inte tänker så mycket på det utan mer fokuserar på jobbet. Men det var likadant på Friends i fredags – ett enormt tryck, säger Jacobsson.

Efter att ha kommit före Nederländerna i VM-kvalgruppen och även besegrat gruppettan Frankrike i en av matcherna och toppat det med att slå ut ett Italien som inte missat ett VM-slutspel sedan 1958 så inser Jacobsson att landslagsboomen är total.

– Det är otroligt stort. Det var många som inte trodde på detta när VM-kvallottningen hade gjorts. Snacket var väl mer att det var EM 2020 som gällde och det gör väl den här prestationen ännu större.

Den 1 december lottas VM-slutspelet och Jacobsson ser med spänning fram mot den.

– Det blir intressant att se vilka lag det blir som vi får scouta. Ett EM är stort ett VM så gigantiskt mycket större.

För Lasse Jacobsson betyder 2018 fler dagar från det ordinarie jobbet som instruktör på fotbollsgymnasiet hemma i Markaryd.

– Först blir det januariturnén sedan är det en samling i mars och så är ju hela juni och en bit av juli VM-tider.

Lasse Jacobsson tog hösten 2013 över som huvudtränare i Mjällby AIF efter Anders Torstensson. Men bara ett halvår in på det nyskrivna treårskontraktet fick han själv lämna laget mitt under den allsvenska säsongen.

Men koll på sin gamla klubb har han fortfarande.

– Jajamen. Vi såg det andra kvalmötet mellan Örgryte och Mjällby i lördags.

Vad säger du?

– Trist för Mjällby så klart. Det är små marginaler ibland, men det känns ändå som att de har fått blodad tand igen, att det har vänt för dem.