Fernebrand: ”Jag hade inte koll på klockan”

KARLSKRONA Artikeln publicerades
HIF fixade en poäng mot topplaget Ystad.
Foto:Jonas Gustafsson
HIF fixade en poäng mot topplaget Ystad.

Matchklockan hade tickat upp mot 59.55 när Linus Fernebrand fick bollen i ett läge då HIF låg under med 33–34.

Då valde Fernebrand att lobba in kvitteringen mot Ystads IF.

– Jag hade inte koll på klockan, men jag såg att den var på 59 när bollen var i mål, säger HIF:s poängräddare.

HIF Karlskrona–Ystads IF 34–34 (18–17)

HIF Karlskrona: Jakob Nygren 8, Tobias Nordahl 4, Linus Fernebrand 3, Hampus Dahlgren 3, Johannes Sandgren 3, Nicklas Grundsten 3, Hampus Olsson 3, Carl Ekberg 2, Ian Martin 2, Lars Möller-Madsen 2, Gustaf Hallén. Ystads IF: Emil Hansson 8, Kim Andersson 6, Hampus Andersson 6, Carl Löfström 4, Linus Andersson 2, Lukas Sandell 2, Alexander Borgstedt 2, Jesper Gustavsson 2, Eric Forsell Schefvert 2. Publik: 892.

Inför matchen var det väl egentligen inte så mycket som talade för att HIF Karlskrona skulle kunna rubba tabelltvåan Ystad som leds av Kim Andersson.

Visserligen kom HIF till spel med två raka segrar i ryggen, men Ystad är något helt annat än Aranäs eller Helsingborg. De där tankarna fanns inte i HIF som gick ut och krigade utan dess like.

Att de tvingades till ett målvaktsbyte redan efter fem minuter, då Vladan Abramovic blev skadad och ersattes av Markus Mattsson, märktes inte. Mattsson fick en smakstart och gjorde några räddningar direkt.

– Det var skönt. Jag kände att jag fick tag i några bollar, menar han.

Även om inhoppet kom plötsligt var han beredd.

– Absolut. Man vill inget annat än spela även om man vill att det ska gå bra för den andre målvakten i laget, säger han.

Sedan växte och växte han. Till slut stod Mattsson där som en av matchens bästa spelare och med 18 räddningar på kontot.

HIF bjöd också på ett fantastiskt bra anfallsspel och de gjorde mål på alla möjliga sätt. Det gjorde även Ystad och då var det 18–17 i halvtid.

I den andra halvleken blev först en av HIF:s försvarsspecialister, Carl Ekberg, skadad och sedan åkte Johannes Sandgren på rött kort. Lägg till att Lars Möller Madsen hade skadekänning och att det var underläge med 20–25 efter ungefär 13 minuter så var det tufft för HIF.

– Vi hade lite emot oss i andra så det var starkt att komma tillbaka, säger Fernebrand.

Men de här HIF-spelarna visade hjärta. Det fajtades till sista svettdroppen och matchens sista fem minuter var en otäckt spännande historia.

Det var dock hela tiden Ystad som var före i målprotokollet.

– Visst var det spännande och nervöst, men det var nog värre att sitta utanför.

Det var 29–30, 30–31, 31–32‚ 32–33, 33–34 ... HIF-spelarna verkade dock ha nerver av stål. De kom tillbaka varje gång och när de fick chansen att kvittera i slutsekunden så tog Fernebrand den.

– Jag tänkte inte alls, men jag tyckte att han kom ut rätt bra mot mig så jag fick en rätt bra vinkel, säger han om kantläget mot Ystads målvakt Anders Persson.

Mattsson var både nöjd och inte med en poäng.

– Det är absolut bra och på förhand hade en poäng varit bra, men ser man på hela matchen så hade vi kunnat vinna, säger han.

HIF-tränaren Karl–Johan Lång:

– Ser man på hur matchen gestaltade sig så var det en vunnen poäng.

Och med den skrev HIF ny handsbollshistoria. HIF har nu tre raka matcher där det har blivit poäng. Det hade HIF aldrig tidigare lyckats med i landets högsta handbollsserie.

Och då är även självförtroendet, som fick sig en törn i säsongsinledningen, tillbaka.

– Nu ska vi slutföra jobbet mot OV. Sedan kan vi gå till uppehåll och vara nöjda, säger Lång.

Det är HIF:s nästa match och den spelas på torsdag i Helsingborg. Då ska även spelarna som blev skadade mot Ystad kunna vara tillbaka.