Femman till trots – de saknar tiden

SALTÖ Artikeln publicerades
Lars Davidsson, Alf Jändel, Anders Larsson och Karl-Erik Westerlund står och blickar ut över sundet på Gamla Saltöbron mellan Ekholmen och Saltö. Det har i år gått 50 år sedan historien om den så kallade ”Saltöfemman” exploderade i både fotbolls-Sverige och riksmedia och som än i dag sätter sin prägel på fotbollen i Karlskrona.
Foto:Marcus Palmgren
Lars Davidsson, Alf Jändel, Anders Larsson och Karl-Erik Westerlund står och blickar ut över sundet på Gamla Saltöbron mellan Ekholmen och Saltö. Det har i år gått 50 år sedan historien om den så kallade ”Saltöfemman” exploderade i både fotbolls-Sverige och riksmedia och som än i dag sätter sin prägel på fotbollen i Karlskrona.

50 år har gått sedan en av dåtidens största fotbollsskandaler i Sverige briserade och blev ett begrepp:

”Saltöfemman”.

Konsekvenserna av det som hände då påverkar faktiskt än i dag Karlskronafotbollen.

Om inte det som hände hösten 1966 hänt (se faktaruta) hade det kanske inte blivit en sammanslagning mellan Saltö BK, Björkholmens IF och Karlskrona BK. Ur den sammanslagningen växte Karlskrona AIF fram. Och om inte Karlskrona AIF bildats hade kanske aldrig FK Karlskrona sett dagens ljus efter sammanslagningen mellan Karlskrona AIF och Lyckeby GoIF.

Saltö BK var på 1960-talet ett begrepp i blekingsk fotboll. Den lilla kvartersklubben spelade i division 2 1962. I laget fanns spelare som Gunnar Karlsson, Lars-Olof Jingblad, Jan ”Lillen” Svensson, Bertil ”Bebben” Malmström, Egon Sjöblom, Inge Johansson, Ove Toll, Stig Johansson, K-G Jansson, Percy Svensson och Sven Karlsson, för att nämna några.

När det begav sig 1966 fanns Sven Karlsson, Percy Svensson, Stig Johansson och Jan ”Lillen” Svensson kvar, men de kompletterades nu av lagkamrater som bland annat Jan-Erik Johansson, Jarl Hermansson, Alf Jändel, Karl-Erik Westerlund, Lasse Davidsson, Tommy Åkesson, Anders Larsson, Torsten Svensson, Tommy Johansson och Kenneth Roslund.

  Och inte att förglömma, före detta Lazioproffset Sigge Löfgren och Lennart ”Lill-Mulle” Holmqvist, som landslagsdebuterade 1951.

  Det var inte något dåligt division 3-lag Saltö BK ställde på benen det året.

  – Vi var riktigt bra, säger Anders Larsson.

  Karl-Erik Westerlund, en av dåtidens stora talanger och aktuell för Helsingborgs IF, flyttade till Växjö 1989. Han hade inte träffat sina gamla lagkamrater Lars Davidsson, Alf Jändel och Anders Larsson på väldigt, väldigt många år, men efter ett samtal från Lasse Davidsson var inte Westerlund svårövertalad.

  Återseendet på Gamla Saltöbron blev kärt.

  – Karl-Erik var riktigt bra, säger Davidsson och visar ett gammalt tidningsklipp där Saltö vann med 11-3 och där Westerlund gjorde sex av målen.

  Westerlund:

  – Det blev aldrig något med Helsingborg. Jag blev kvar i stan och var med när Kaif kvalade till division 2, nuvarande superettan 1973.

  Alla i kvartetten minns väl det som hände 1966 och som blev början till Saltö BK:s fall.

  – Det pratades om justitiemord i riksmedia, minns Davidsson.

  – Kassören var ganska knäckt, säger Jändel.

  För att göra en lång historia kort: Det fanns två Jan Svensson i Saltö BK. Vid en licenskontroll visade det sig att kassören Per Larsson mycket riktigt betalat licenssumman fem kronor, men bara för en av de båda Jan Svensson och det var inte den Jan Svensson som just då spelade i division 3-laget.

  – Att en femma kan orsaka så mycket, säger Anders Larsson.

  IFK Kristianstad, som blev snuvat på seriesegern av Sölvesborgs GIF, protesterade när det visade sig att Jan ”Lillen” Svensson spelat 14 matcher utan licens. Efter det var cirkusen i gång och ur ett strikt Saltö BK-perspektiv blev konsekvenserna förödande.

  Saltö BK degraderades till division 4.

  – Beslutet var löjeväckande, säger Westerlund.

  Bara ett år senare fanns inte Saltö BK längre.

  – Nedläggningen hade nog varit oundviklig ändå. På något sätt var det tidens tand, säger Westerlund.

  Alf Jändel:

  – Fem kronor, man trodde ju aldrig att konsekvenserna skulle bli sådana. Visst, det var ett misstag, men licensen var betald och syftet var ärligt från föreningens sida. Den andre Jan Svensson spelade ju knappt inte för oss, men vi hade inget val än att acceptera beslutet även om ingen av oss trodde att de skulle ta ett sådant beslut.

  – Ska man vara kategorisk så är ju regler till för att följas, säger Davidsson.

  Alf Jändel flyttade till Göteborg, men Lars Davidsson, Anders Larsson och Karl-Erik Westerlund bet ihop och spelade i division 4 1967.

  – Det var bara att försöka visa dem som tog beslutet att vi skulle tillbaka, säger Westerlund.

  Slutet var ändå oundvikligt. Saltö BK orkade inte komma igen.

  – I längden hade det inte gått. Jag tror att vi var för små, säger Westerlund.

  Allt har sin tid, men minnena bleknar aldrig.

  – Det var livet på något sätt. Enkelheten. Jag har fantastiska minnen från åren med Saltö BK, säger Anders Larsson.

  Alf Jändel:

  – Det fanns en speciell Saltöanda som dog där och då när det hände. Den andan finns inte i dag.

  Kvartetten säger det samtidigt som de blickar ut över Gamla Saltöbron. De pekar mot det lilla sundet där isen låg blank på vintrarna och där det spelades ishockey. De minns sina tränare, de tuffa intervallpassen på vintrarna, de minns ”Lill-Mulle”, Sigge Löfgren och Lars-Olof Jingblad, pappa till Hammarby IF:s nuvarande sportchef Mats Jingblad, de minns Flottans Musikkår som paraderade till matcherna på Västra Mark i Saltö BK-uniform. De minns materialförvaltaren Birger Lönnqvist som redan på den tiden var före sin tid i fråga om service till spelarna och de glömmer aldrig matcherna där det kunde vara 5 000 åskådare på läktarna när det var som värst hausse runt Saltö BK.

  – Man bara gick och väntade på matcherna. Jag saknar den tiden, säger Karl-Erik Westerlund.

  FAKTA

  Så gick turerna hösten 1966

  11 september: Det blir officiellt känt att Saltö BK:s Jan ”Lillen” Svensson spelat 14 matcher utan licens sedan IFK Kristianstad inte kunnat få tag i licensnumret. Det visar sig att Saltö BK:s kassör, den förtvivlade Per Larsson när han inser sitt misstag, betalat licens för en annan Jan Svensson, ”Lillens” namne, som inte spelade i a-laget och som i praktiken redan lämnat Saltö BK. Saltö menar att man inte gjort något uppsåtligt fel, men begreppet ”Saltöfemman” var från och med nu fött.

  19 september: Saltö BK betalar licensen på fem kronor och Jan ”Lillen” Svensson är spelklar igen. Han har då spelat 14 matcher som ottillåten spelare. Kristianstad anmäler ärendet till Svenska Fotbollförbundets seriekommitté. Saltö BK frias efter att klubbens representanter åkt till Solna för att förklara sig. Ingen förening överklagar heller beslutet, inte ens IFK Kristianstad som i det läget leder serien med fyra poäng.

  23 oktober: Kristiansstad möter Nybro hemma. En poäng räcker för att vinna division 3. Nybro skrällvinner med 5–2, samtidigt som SGIF vinner borta mot Oskarshamn. SGIF vinner serien och går upp i division 2, Kristianstad blir tvåa och Nybro trea. Efter matchen går SGIF:s ordförande Rune Wallgren, som valt att se matchen i Kristianstad, in i Nybros omklädningsrum och bjuder Nybro på segerfesten på Stadshotellet som ”tack för hjälpen”. Sölvesborgsspelarna belönas av föreningen med en 14-dagars semesterresa till Kanarieöarna.

  17 november: IFK Kristianstad, som tappat poäng mot Saltö, överklagar tillsammans med Högadals IS, som vid en ny och omräknad tabell skulle klara sig kvar i division 3. Ilskan var i det läget stor mot Högadal som genom sin medverkan i överklagan hotar att sänka både Sölvesborgs GIF och Saltö BK.

  19 november: Svenska Fotbollförbundets styrelse ändrar det tidigare beslutet. Saltö BK fråntas 16 poäng. Konsekvenser: IFK Kristianstad blir ny seriesegrare, Nybro kommer tvåa och SGIF först på tredje plats. Högadals IS klarar sig kvar och Saltö BK degraderas till division 4. IFK Karlshamn, som oavsett en omräknad tabell ändå åker ur division 3, är mycket upprört över Högadals beteende. Direkt efter beslutet kallar Rune Wallgren i SGIF sin styrelse till krismöte och under natten författas ett protestbrev till Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet.

  20 november: Saltö BK och Sölvesborgs GIF vänder sig till stjärnadvokaten Henning Sjöström i ett försök att driva fallet civilt eftersom beskedet från Svenska Fotbollförbundet är att beslutet inte går att överklaga. Saltö lyckas inte få kontakt med Sjöström.

  21 november: Saltö BK och SGIF får kontakt med Henning Sjöström som sätter den då okände juridiske experten Leif Silbersky på fallet. Dagen efter bestäms det att Saltö BK och SGIF ska träffa Silbersky i Malmö.

  22 november: Svenska Fotbollförbundet kallar styrelsen till ett extrainkallat sammanträde. Trycket från fotbolls-Sverige (”justitiemord”, ”oskyldiga – men straffade”) är stort på styrelsen som beslutar att flytta upp Sölvesborgs GIF tillsammans med seriesegraren efter ”Saltöfemman”, IFK Kristianstad. Det innebär att division 2 kommer att bestå av 13 lag 1967. Glädjen är av förståeliga skäl stor i Sölvesborg, men inte i Nybro. Efter den omräknade tabellen var ju Nybro tvåa och SGIF trea, men det nya beslutet innebär att SGIF får den plats Nybro anser sig skulle ha haft i kraft av tvåa i serien. Nybro har svårt att förstå att ettan och trean flyttas upp, men inte tvåan. Beslutet om att Saltö BK fråntas sina poäng står fast.

  12 december: Spelordningsmöte i Malmö. När lottningen skulle genomföras var bara representanter från IFK Kristianstad och Sölvesborgs GIF närvarande. Övriga föreningar var på plats, men valde att inte närvara vid lottningen i protest mot förbundets 13-lagsserie och av sympati för Nybro IF.

  15 december: Jan ”Lillen” Svensson stängs av från all fotboll under en månad fram till den 15 januari.

  Det hände sedan:

  Jan ”Lillen” Svensson skriver på för Djurgårdens IF.

  Hösten 1967, efter ett år i division 4, slås Saltö BK, Björkholmens IF och Karlskrona BK samman och bildar Karlskrona AIF. IFK Karlskrona väljer att stå utanför sammanslagningen. 1968 upplöses Saltö BK formellt.

  Som av en händelse möts IFK Kristianstad och Sölvesborgs GIF i en avgörande match hösten 1967 i näst sista omgången i division 2, den sista för SGIF beroende på att serien innehåller 13 lag, i Kristianstad inför 5 000 åskådare. SGIF har inte glömt Kristianstads ”oförrätt” från året innan och vinner med 2–1 efter mål av Jan-Olof Wallgren och Sture Nylander. Tack vare 2–1-segern räddar sig Sölvesborg kvar i division 2. IFK Kristianstad? De åker ur division 2…

  1993 bildas Gamla Saltö BK med syftet att dokumentera Saltö BK:s idrottsliga och sociala verksamhet. Ett annat syfte var att starta en minnesfond i Lasse Halls namn där det varje år delas ut 10 000 kronor i stipendium till person eller klubb i Blekinge som gett idrotten ett gott renommé.

  Källa: Sölvesborgs GIF:s jubileumsbok ”En gång svart – alltid svart”, Markus Alexandersson, BLT, Historik Saltö BK 1930–1968.

  Visa mer...