Erton om Kinaäventyret: ”Folk ville ta bilder var vi än gick”

Kalmar ,
Foto:

Erton Fejzullahu har varit tydlig redan från start. Kalmar FF är ett avstamp mot nästa äventyr ute i världen. Men trots det kan det bli ytterligare en säsong på Guldfågeln Arena.

– Klart att det finns chans, jag stänger inga dörrar. Jag trivs jättebra, säger han.

Artikeln publicerades 25 september 2017.

Erton Fejzullahu är sen till intervjun och det finns tid att fundera över anfallarens karriär. Det är lätt att glömma, men för knappt fem år sedan satt Erton Fejzullahu på bänken i VM-kvalmatchen mot Irland när Zlatan Ibrahimovic och Tobias Hysén startade. Dessutom gjorde han både målen när Sverige vann över Moldavien i en träningslandskamp 2014. Nu VM-kvalar han i stället med Kosovo där Kalmar FF-bekantingen Albert Bujanki är förbundskapten. Backar man tillbaka bandet ytterligare, vintern 2009, så minns kanske en del att Kalmar FF jagade Mjällbys store talang.

Fejzullahu ursäktar sin sena ankomst, rättar till den bak och framvända kepsen och funderar.

– Det var jättenära den gången, säger 29-åringen.

– Jag träffade Nanne i Kalmar, hade ett möte och han berättade att de var intresserade. Thomas (Andersson Borstam) var sportchef i Mjällby då och förhandlingarna var i gång. Men under januari-februari blev jag erbjuden ett provspel med Udinese, jag ville testa det och ringde Nanne och berättade. Jag ville ner och testa. Nanne sa "visst, det är klart att du ska testa men risken finns att vi tar in någon annan". Så blev det och de signade Tobias Eriksson i stället och då blev det inte Kalmar.

I stället gjorde Karlshamns-grabben tio mål för Mjällby den efterföljande vårsäsongen och på sommaren värvades han av holländska NEC Nijmegen. Åtta år, 29 allsvenska mål och fem klubbar senare är Erton Fejzullahu i Kalmar - med Nanne Bergstrand som tränare. Han hade flera andra anbud när han tackade ja till ett Kalmar FF-kontrakt.

– Framförallt var det avgörande att det handlade om ett halvårsavtal, jag ville inte binda mig längre. Jag är sugen på ett äventyr till och då är det enklare att komma ut som fri spelare. Sedan fanns det andra faktorer som att Thomas tog kontakt med mig tidigt, vi känner varandra bra och sedan var det ett härligt projekt att vara med i. Varje match skulle gälla jättemycket. Då är det roligare att spela fotboll.

Kanske en fördom, men känslan var att du skulle spela mer egoistiskt då du vill utomlands igen, men du har tagit ett hårt lagjobb?

– Jag vet att jag kan prestera mer än vad jag har gjort. Samtidigt, i den sitsen som vi är i så får man spela ett enklare, rakare spel, kämpa betydligt mer och använda kraft till det defensiva. Det kanske inte gynnar mitt innersta och bästa spel men det gynnar laget och det har jag fått offra, precis som många andra. Det har gett resultat. Då blir alla nöjda.

Du kan inte riktigt vara den spelaren du vill?

– Det är svårt att hamna i ett lag mitt under säsong. Är du med från start kan man få en viktig roll kring olika spelidéer men nu fick Nanne många spelare samtidigt och då är det svårt för honom. Nu har vi ändå byggt en bra, tydlig grund och den tycker jag har fungerat jättebra.

– Så mycket jag springer nu har jag kanske inte gjort i andra klubbar. Då har jag vilat mig och använt mina krafter till det offensiva.

Sedan var det, det här med VM-kvalet. Hur kommer det sig att en spelare kan representera två a-landslag?

– Dels spelade jag aldrig någon tävlingsmatch för Sverige men även om jag hade gjort det hade jag kunnat spela då Kosovo inte var godkänt av Fifa vid den tidpunkten. Men det är mer kul för min familj och släkt där nere. Det är större för dem än för mig.

Via NEC, Randers och ett gästspel i Mjällby landade Erton Fejzullahu i Djurgården där det mesta gick rätt och sommaren 2014 värvades han av Beijing Guoan.

– Jag hade turen att få bo i Peking och spela i en av de bästa klubbarna i Kina - Beijing. Staden är verkligen tio poäng. Vi bodde otroligt bra, det fanns mycket internationellt folk i det området och bra restauranger. Jag hade det jättebra.

Blev du igenkänd?

– Ja, det var galet. Det var jättestort.

Var du som Zlatan när du gick på gatan?

– Haha, ja ungefär. Var vi än gick och skulle äta kom folk fram och ville ta bilder. Då ställde sig ännu mer folk upp och tog bilder samtidigt som de undrade vem jag var. "Jag spelar fotboll, varför tar du bild om du inte känner till mig?" Alla andra tar, sa de.

Efter Kina var Djurgården aktuellt men det blev inget, varför?

– De var tydliga med att de ville ha in Gustav Engvall. Det är så det är i branschen, spelaren får inte alltid som den vill. Det är mycket som spelar in.

Var detta innan du gick till Norge eller efter?

– Det var i princip båda gångerna och klubben ville ha Gustav båda gångerna.

I stället gjorde Fejzullahu ett halvår i norska Sarpsborg 08, där han kom i gång på allvar efter en skada.

– Där blev jag sjukt bra fysiskt tränad för när jag kom dit var jag verkligen dåligt tränad. Jag kom från försäsong i det kinesiska laget men den försäsongen är verkligen high chaparall.

Du har bytt klubbar ofta, vore det inte gott att landa i ett längre kontrakt?

– Nej, jag är snart 30 år och har kanske fem år kvar. Jag vill se så mycket som möjligt. Eftersom att jag är social, gillar att ha med andra att göra så har jag alltid tyckt att det varit roligt att komma till ett nytt lag och få nya vänner. Det är bara bra att ha ett stort nätverk i framtiden.

Vad lockar i Europa nu?

– Det behöver inte bli Europa utan det kan bli Asien eller USA. Det är äventyr som lockar mig, att få vara med om något nytt hela tiden. Jag tycker att det är så jäkla kul att uppleva nya kulturer och länder hela tiden. Man ska utnyttja det medan man kan.

Är Kalmar FF uteslutet nästa år?

– Klart att det finns chans, jag stänger inga dörrar. Jag trivs jättebra, det är ett sjukt härligt gäng här och vi har en bra ledarstab. Atmosfären, så fort man kommer in här, är väldigt trivsam. Jag kom in i laget fortare än vad jag trodde. Sedan är det närmare hem till familjen så de är nöjda. De ser alla hemmamatcher.

Fakta

Erton Fejzullahu

Ålder: 29 år.

Bor: På hotell.

Familj: Flickvän och dotter på fem månader.

Allsvenska matcher/mål: 82/30.

Klubbar: Högadals IS, Mjällby, NEC Nijmegen (Holland), Randers (Danmark), Djurgården, Beijing Guoan (Kina), Dalian Transcendence (Kina), Sarpsborg 08 (Norge), Kalmar FF.

A-landskamper: 2 (officiella) med Kosovo, 5 med Sverige och två mål.

Visa mer...