"Det hänger på Vladan och procenten"

Blekingesport Artikeln publicerades
Målvakten Marcus Mattsson är en av de sju nya spelarna i HIF Karlskrona. 2 bilder
Foto:Jonas Gustafsson
Målvakten Marcus Mattsson är en av de sju nya spelarna i HIF Karlskrona.

Vladan Abramovic.

Ska HIF Karlskrona ta nästa steg i handbollsligan så hänger det på procenten och Vladan Abramovic.

Mario Cvitkovic 27 i räddningsprocent.

Flamur Gerbeshi 25 procent.

Iskalla siffror från förra säsongen som placerade HIF:s målvaktsduo i det absoluta bottenskiktet i handbollsligans målvaktsranking.

Siffror som i våras fick HIF:s sportsliga ledning att ge målvaktssituationen högsta prioritet.

Helt rätt för Mario Cvitkovic och Flamur Gerbeshi blev en snackis av fel anledning och ingen runt -klubben – allra minst målvakterna själva  mådde bra av det. En målvaktsrockad var ett måste och Vladan Abramovic och Mörrumssonen Marcus Mattsson känns som en fräsch nystart på målvaktssidan.

Bägge är storväxta och kommer att leva mycket på just sin storlek. Abramovic är utan tvekan den mest meriterade av de två, fyrfaldig mästare med Lovcen hemma i Montenegro bland annat, och med en tydlig bild med vad han vill med sin handboll.

Mattsson, en rejäl pjäs det också, visade med sitt inhopp mot Ystad IF för några veckor att han kan stänga igen matcher på den här nivån.

Men för mig är Abramovic det självklara förstavalet och jag skulle bli förvånad om han inte inleder i premiären mot IFK Kristianstad även om -tränaren Karl-Johan Lång varit tydlig med att dagsformen avgör vem han startar. Oavsett så är jag ganska övertygad om att HIF:s räddningsprocent kommer att stiga den här säsongen. Och fler målvaktsräddningar betyder inte bara färre insläppta mål utan också möjligheten till ett kontringsspel värt namnet.

Om målvaktssidan känns ny och fräsch så är det lite samma känsla över resten av truppen också.

Sju nya spelare har hämtats in, HIF har växt inte minst växt på bredden, och med tanke på hur -truppen slogs sönder av skador förra säsongen så var det inte en dag för tidigt. Kanterna ser superintressanta ut – Hampus Dahlgren tror jag går mot sitt stora genombrott och på högersidan kan Hampus Olsson bli ett synnerligen giftigt tillskott. Egentligen är det bara Jakob Nygren på högernio som inte har en naturlig konkurrent på sin position och om Lång ber om något denna höst och vinter så är det en skadefri Nygren.

Så hur går det då?

HIF måste som vanligt vinna ”rätt” matcher. Mötena mot Aranäs, nykomlingen OV Helsingborg och Ricoh blir såna nyckelmatcher. I fjol var IFK Ystad nästan utdömt på förhand och ett sånt svagt kort har jag svårt att hitta den här gången. Trots att HIF bara plockade fattiga tolv poäng på hela säsongen var man ändå fyra före IFK Ystad som åkte tillbaka ner i allsvenskan.

HIF kommer att tippas i botten i år igen, det tror jag inte kommer som en överraskning för någon.

Men blir Abramovic/Mattsson jackpot, får truppen vara någorlunda hel och inte minst – kan Lars Möller Madsen på nytt vräka in närmare 200 mål – kan HIF snarare bli en obehaglig överraskning för rätt många.

Det hade i så fall varit suveränt kul om HIF kunde vara med och slåss kring slutspelsstrecket.

Men att slippa kval hade räckt för att HIF Karlskrona skulle ta nästa kliv i mina ögon.