Nya regler ska få fart på fotbollen

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Senast 2019 kommer svensk ungdomsfotboll att delvis se lite annorlunda ut sett till olika spelformer. Bland annat föreslås sarg i spel tre mot tre och i fem mot fem. 7 bilder
Foto:Patric Söderström
Senast 2019 kommer svensk ungdomsfotboll att delvis se lite annorlunda ut sett till olika spelformer. Bland annat föreslås sarg i spel tre mot tre och i fem mot fem.

Svensk ungdomsfotboll är i förändring

Den 20 maj, i samband med ”Fotbollens dag”, kommer Blekinge FF att visa upp delar av det som planeras gälla för hela landet från och med 2019.

Vid en konferens i Göteborg i helgen, kallad ”Framtidens fotboll”, fick distriktsrepresentanter för första gången se svensk ungdomsfotbolls väg in i framtiden.

Blekinge Fotbollförbunds kanslichef Magnus Karlsson, som samtidigt var på teambuildingläger i Göteborg med sitt Saxemara IF, såg själv delar av söndagens praktikpass.

– Klart intressant, säger Karlsson.

Inte bara pappa till de båda fotbollstvillingarna Simon och Samuel Gustafson, tidigare i BK Häcken, som nu spelar i Feyenoord respektive Torino, utan också delvis pappa till förändringsarbetet är Patrik Gustafson, Göteborgs Fotbollförbund.

– Syftet är att få fler barn att spela fotboll och att spela bättre fotboll. Ledstjärnorna är att optimera barns lärande och då utgå ifrån barnens utvecklingsnivå.

Gustafson är en av medlemmarna i en arbetsgrupp tillsatt av Svenska Fotbollförbundet där syftet har varit att ta fram nya spelformer för svensk ungdomsfotboll. Jobbet är gjort (se fakta) och presenterades i Göteborg den 18–19 mars.

Göteborgs FF, som länge legat i framkant att utveckla och förändra svensk ungdomsfotboll, använder sedan länge delar av det som nu presenterades. Tanken är att övriga landet ska följa efter.

– Vi hoppas att Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte ska ta beslutet senare i år. Under 2018 kommer vissa distrikt att använda sig av konceptet och 2019 ska det gälla i hela landet. Jag tror på det här och är övertygad om att vi kommer att ändra spelformerna. Det kommer kanske att bli någon eller några förändringar i vårt förslag, men jag tror det går igenom.

Grundtanken är att komma bort från 11-mannaspel, att optimera speltid, delaktighet och antal tillslag på bollen.

– Allt blir ju så mycket roligare om man får vara med och ha mer bollkontakt. Det är helt meningslöst att en åttaåring ska springa omkring på en stor plan, säger Gustafson.

Magnus Karlsson:

– Det finns en video från England som visar hur små barn upplever att spela på en 11-mannaplan med stora mål.

I exemplet har man räknat om och kom fram till att om vuxna skulle spela under liknande förhållande så skulle planen vara 140 meter lång, betydligt bredare och med tre meter höga mål.

– Jag såg en flickmatch nyligen där 13-åringar spelade 9-manna från målområde till målområde. Jag upplevde den planen som alldeles för stor, säger Sven-Olof Bergman, Blekinge FF.

I det nya förslaget finns en del utmaningar att ta till sig för den stundtals konservativa fotbollsfamiljen. Exempelvis sarger i spel tre mot tre och fem mot fem och nya storleksanpassade mål.

– Det finns saker som vi måste lösa och som vissa tycker är jobbiga, säger Gustafson.

Nya sarger och nya mål kostar och sargerna kommer att ta tid att ställa upp och montera ner efter matcher och träningar.

– Vi föreslår sarger för de minsta. Vi får inte glömma för vem vi gör det här. När det gäller målen så måste vi påverka tillverkarna att det är den här storleken som vi vill ha när det ska köpas in mål nästa gång, säger Gustafson.

– Vi ska försöka hitta lite sarger till ”Fotbollens dag” i Ronneby, bara för att få testa, säger Bergman.

Arbetsgruppen föreslår också att man spelar tre i stället för två halvlekar.

– Vi pratar spelgaranti och hänvisar till barnkonventionen om barns rättigheter. Har man tre halvlekar så tycker jag att barnen ska få spela minst två halvlekar och där tycker jag också att man inte ska ha med för många avbytare för att ytterligare öka speltiden.

Magnus Karlsson ser många fördelar med arbetsgruppens förslag.

– Inte bara fotbollen tappar ungdomar. Jag tror det är lättare för många föreningar att få ihop ett 3-mannalag och ett 5-mannalag än ett 11-mannalag. På så sätt skulle det även gynna våra landsbygdsföreningar. Det är också en aspekt i det här.

FAKTA

Nya spelformer

3 mot 3: Spelas av 6–7-åringar. Ingen målvakt, alla är utespelare, inga speciella positioner. Alla ska spela lika mycket. Inga tabeller får förekomma. 15x10 meter stor plan, med sarg.

5 mot 5: Spelas av 8–9-åringar. 8-åringar med sarg, 9-åringar utan. Inga tabeller. Boll­storlek 3. Matchtid 3x15 minuter. Planstorlek: 30x20 meter. Bollen spelas i gång vid inkast. Försvarande lag måste backa till ”retreat line” (mittlinjen) när anfallande lag sätter igång spelet.

7 mot 7: Spelas av 10–12-åringar. 3x20 minuter. 12-åringar tillämpar trezoners-offside – där en spelare bara kan vara offside på planens sista tredjedel. Extra spelare får sättas in om matchen är ojämn. Planstorlek: 50x30 meter.

9 mot 9: Spelas av 13–14-åringar (Liten 9–9 för 13-åringar, stor 9–9 för 14-åringar). 3x25 minuter. Vid varning visas spelaren ut i fem min­uter. Alla ska få spela minst en halvlek. Trezons-offside och ”retreat line” (mitt emellan straff- och mittlinje på varje planhalva).

11 mot 11: För 15–19-åringar gäller korttidsutvisning och speltidsgaranti.

Källa Svenska Fotbollförbundet

Visa mer...