Asarums nya liv: ”Åkte buss i 17 timmar”

Asarum Artikeln publicerades
Pierre Persson tränade Asarums IF i tre säsonger och han har tränat Växjö under säsongen i elitettan. Nu delar han med sig av sina tankar om vad som väntar hans förra klubb i Sveriges näst högsta serie.
Foto:Jonas Gustafsson
Pierre Persson tränade Asarums IF i tre säsonger och han har tränat Växjö under säsongen i elitettan. Nu delar han med sig av sina tankar om vad som väntar hans förra klubb i Sveriges näst högsta serie.

Nästa säsong väntar troligtvis lag som Umeå, Västerås och Uppsala för Asarums IF.

Långa resor som kommer att ta på krafterna menar förre AIF-tränaren Pierre Persson.

– Det är mentalt tufft med de långa resorna, säger han.

I tre säsonger från 2012 till 2014 tränade Pierre Persson Asarums IF. Under den här säsongen tränade han länge Växjö DFF men den 15 september fick han sparken av klubben. Anledningen var att han tidigare hade meddelat att han ändå skulle lämna laget efter säsongen och då valde klubben att låta honom gå direkt.

Växjö är dock ett lag som Asarum inte kommer att få möta nästa år i elitettan då det med tre omgångar kvar redan är klart att de tar steget upp till damallsvenskan. Men hur kommer då Asarum att klara sig i elitettan? En sak som är säker är att det blir många långa resor.

– Det är klart att det blir tuffare, alla lag är bättre och resorna är tuffa. Det är en omställning med långa resor och hur man konservera energin bäst. I Växjö ändrade vi en del i upplägget från att vi åkte samma dag som matchen och stannade över natten till att åka dagen innan och åka hem direkt efter matchen, säger Pierre.

I elitettan kan Asarum komma att behöva åka till städer som Umeå, Västerås, Sunne, Sundsvall, Uppsala och Stockholm beroende på hur serien slutar.

– Vi hade en match mot Sunnanå när vi åkte buss i 17 timmar och det är klart att det är tufft.

I elitettan är det 14 lag vilket innebär 26 matcher vilket är sex fler mot division 1.

– Det blir en lång säsong och är en omställning men det vore konstigt annars.

Hur tror du Asarum kommer att klara sig i elitettan?

– Det är svårt att jämföra men kan de behålla dagens lag och spetsa till med några nyförvärv så har de alla möjligheter att klara sig kvar.

Hur bra koll har du på årets lag?

– De flesta spelare som jag hade är kvar och Gina kom tillbaka, Agardius hade jag i Kristianstad och Lova har också kommit tillbaka från Växjö så jag har bra koll på spelarna. De är i en bra ålder nu och har blivit seniorer nu på ett helt annat sätt än när jag var där.

Men att det blir tufft att gå upp en division råder det trots allt ingen tvekan om enligt Persson.

– Det blir en annan apparat med allting, som att det krävs en helt annan bemanning vid matcher och många timmar kommer att behövas lägga ner från alla i föreningen men det är mycket folk som hjälper till i Asarum.

Asarums avancemang är även viktigt för hela Blekinge.

– Det är fantastiskt bra och för Blekinge är det här en jättebra möjlighet att sätta damfotbollen på kartan, säger Pierre Persson.