Vill locka fler kvinnor med hårda träningspass

Kallinge Artikeln publicerades
KHK:s damer är först ut i F 17:s pilotprojekt.
Foto:Bo Åkesson
KHK:s damer är först ut i F 17:s pilotprojekt.

I ett riktat försök att nå en jämnare könsfördelning inleds ett nytt pilotprojekt för att rekrytera fler kvinnor till F 17.

Klockan 17 på torsdagen tar Alexander Blomqvist på F 17 i Kallinge emot elva spelare från Karlskrona HK:s damlag. De är speciellt inbjudna för att få testa på ett träningspass på F 17:s hinderbana och få en presentation om verksamheten och varför det är viktigt med en jämnare könsfördelning inom försvarsmakten. Efter presentationen får de möjlighet att träffa kanotisten Cissi Velin som i helgen slog världsrekord på roddmaskin och själv jobbar på F 17.

– Vi behöver fler av det underrepresenterade könet. Vi har mellan 15 och 20 procent kvinnor nu men visionen är att nå en helt jämn fördelning, säger Alexander Blomqvist.

Till höstens grundutbildning var det mellan 20 och 30 procent kvinnor och Alexander Blomqvist hoppas att rekryteringsprojektet kommer att slå väl ut och att han når målet med 50 procent kvinnor i grundutbildningen redan till nästa höst.

Han får dock vänta några år innan damlagets spelare är redo att rycka in.

– De flesta är runt 17 år gamla så det är ett par år kvar men förhoppningsvis väcker det intresset hos dem, säger Alexander Blomqvist.

Flera andra damlag är redan tillfrågade att komma och prova på militär träning. Karlskronas damlag får med sig var sin träningst-shirt som de ska ha på sig på matchuppvärmningarna när de reser land och rike runt.