Unga killar försvinner i mängden

Blekinge Artikeln publicerades

I Conny Olaussons lag är alla välkomna att spela.
Oavsett hur gamla de var när de började.
– Det är bara att beklaga att det är som det är på killsidan, säger tränaren för KHK:s damlag.

Conny Olausson, tränare för Karlskrona Hockeyklubbs damlag, känner igen problemet som Dennis Lindblom beskriver. Inte minst från sin egen tid som aktiv spelare.
Och han kan bara beklaga att det är så.
– Det är hemskt att säga det, men det är så många killar som spelar hockey och konkurrensen gör att de försvinner i mängden på något sätt, säger han och konstaterar att som ledare för äldre pojkar är det också svårt att ha full uppmärksamhet på en spelare som börjat senare.
– I vårt lag är majoriteten relativt nya på isen. Då är det mycket lättare att dela in träningen på olika nivåer så att den blir meningsfull för alla.
Conny Olausson tror inte att tjejernas villkor går att översätta till killsidan, just för att kompetensen där är högre i yngre år.
Många tjejer börjar nämligen inte förrän de är i högstadieåldern, när de har sagt till på skarpen att de vill spela hockey.
– Fram till ungefär 13 år är det föräldrarna som styr. Jag brukar säga att om vi ska rekrytera tjejer är det föräldrarna vi ska sätta in stöten på.
KHK:s damlag fanns inte ens för fyra år sedan när hockey för tjejer gjorde debut som sportlovsaktivitet Då kom tolv tjejer i åldrarna 13 till 20 år. I dag har laget växt till 45 aktiva mellan 13 och 41 år.
Och Conny Olausson är glad för alla nya spelare som kommer. Oavsett ålder.
– Svensk hockey lider av brist på spelare. När vi började fanns det 60 000 registrerade hockeyspelare. Sedan dess har antalet sjunkit med 2 000 om året. Som det är i dag finns det många klubbar som har svårt att få ihop lag – även på killsidan.
Dock inte i Karlskrona. Där är förhållandet precis tvärtom.
– Här kan det vara svårt att ta sig in om man inte har spelat så mycket. Men jag tycker nog att en sådan kille som Dennis skulle ha fått chansen i något annat lag. Det känns mycket konstigt att han ska behöva bli utdömd på telefon.
Därför vill Conny Olausson ge 20-åringen ett råd.
– Försök få ihop så mycket istid du kan och kolla runt på hemsidorna efter mindre föreningar med lag som har slagit ihop åldersgrupperna. De behöver förmodligen nya spelare.