Tidigt ute för en förbättrad vård

Karlskrona Artikeln publicerades
Mötet med pressen. I går gick startskottet inför nästa val för Nils Ingmar Thorell (L), Inga Lill Siggelsten Blum (KD), Alexander Wendt (M) och Lars Karlsson (C). 6 bilder
Foto:Marcus Palmgren
Mötet med pressen. I går gick startskottet inför nästa val för Nils Ingmar Thorell (L), Inga Lill Siggelsten Blum (KD), Alexander Wendt (M) och Lars Karlsson (C).

Den borgerliga alliansen som vill hantera sjukvården i länet är rekordtidigt ute med att starta sin valrörelse. En rad offensiva satsningar - för också med sig frågan hur det ska gå till.

Landstingspolitikerna i Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern säger sig vara taggade när de tar emot. Det ser de också ut att vara. De fyra gruppledarna i landstingsfullmäktige menar att de har flera anledningar till att vara tidigt - rent av först ut - i valrörelsen.

– Vi vill vara tydliga mot väljarna. Och sätta press på den styrande majoriteten. Dessutom fungerar personkemin mellan oss perfekt, säger Alexander Wendt (M).

– Vi började tidigt med ett gemensamt valmanifest, redan för 1,5 år sedan. Det har förankrats i både partigrupper och en gemensam alliansgrupp, tillägger Inga Lill Siggelsten Blum (KD).

Är ni själva satta i press, till exempel av opinionssiffror?

– Nä, inte precis. Vi har suttit i opposition länge och har lärt oss mycket av det. Det skulle den andra sidan behöva, tycker Lars Karlsson (C).

Men satsningar kräver också resurser, särskilt i ett läge där till exempel Blekingesjukhuset tidigare i år gick mot ett underskott på 90 miljoner kronor (totalt kostar länets sjukvård runt fem miljarder)

Hur ska sjukvården - och den föreslagna tillökningen betalas?

– Vi har fått hjälp av ekonomisk expertis i huset. Det finns prislappar på allt. Satsningarna är genomförbara genom omfördelningar, succesivt för varje lagd budget, menar Nils Ingmar Thorell (L).

– Flera av åtgärderna sparar också pengar på sikt. Utökade tidiga cancerkontroller innebär att man slipper senare och mycket dyrare vårdinsatser, liksom tidiga insatser i primärvården - och färre hyrläkare. Och ett hospice blir inte dyrare än vanlig sjukhusvård, säger Inga Lill Siggelsten Blum.

– Samtidigt är belastningen i dagsläget på akutkliniken med alla sina jourlinjer mycket hög. Det finns också ett resurstillskott i budgeten för extra satsningar. Det behöver inte innebära att någonting annat ska väljas bort, skjuter Alexander Wendt till.

Lars Karlsson höjer samtidigt ett varnande finger för en alltför ensidig syn på den inhyrda - och förvisso mycket dyrare - hyrpersonalen.

– Ibland blir det lite för mycket hetsjakt på hyrläkarna som ändå gör nytta. På andra håll där de tagits bort har det också gått ut över tillgängligheten för patienterna.

Fakta

Förslaget - förbättrad sjukvård

• En närakut öppnas i Karlshamn, också i hand med en digitalisering som ger möjlighet till direktkontakt med specialister som finns på annat håll.

•En utbyggd sjukhusrådgivning (sex nya tjänster).

• Fler och tidigare cancerkontroller (utökad mammografi, cellprovtagning, och obligatorisk "pappografi", koll av prostatacancer)

• Öronmärkta pengar för kompetensutveckling av personal (i dag kan en del av pengarna som tilldelas användas till annat)

• Hospice (vård i livet slutskede)

• Jourcentraler i varje kommun (som tar vid när vårdcentralerna stänger på kvällen)

Visa mer...