Svårt döma 27-åringen för mordet på Ivarsson

Blekinge Artikeln publicerades

Ingen dödsorsak, inget mordvapen, ingen brottsplats.
Frågan är om åklagarens bevisning räcker för att få den mordåtalade 27-åringen fälld för att ha mördat Peter Ivarsson.
–Det kan vara svårt i ett sådant här mål, säger processrättsforskaren Katrin Lainpelto.

Fallet Ivarsson är ett så kallat indiciemål där mycket av den direkta bevisningen saknas. I stället bygger bevisningen på en kedja av indicier som talar mot den misstänkte. I Sverige avgör alltid domstolen själv vilken bevisning som är viktig eller oviktig. Det kallas för fri bevisvärdering och betyder att olika domstolar kan komma till olika slutsatser på exakt samma bevismaterial.
Det finns paralleller mellan Ivarssonfallet och flera andra uppmärksammade mordfall som fått helt olika bedömningar i svenska domstolar. Ett sådant är mordet på en ung kvinna i Falun. Hon försvann i början av augusti 2009 och hittades en dryg månad senare mördad i Rättvik. Hennes fästman greps och åtalades för mord. Åklagaren kunde inte lägga fram faktiska bevis för vare sig mordplats, mordvapen eller dödsorsak och den åtalade nekade till brott.
Han friades av Falu tingsrätt när det gällde mord men dömdes för brott mot griftefriden, det vill säga att han hade hanterat den döda kroppen på ett respektlöst sätt.
–Jag kan inte värdera bevisningen i det fall du beskriver i Karlskrona, men det låter som att mycket talar för en friande dom om bevisningen bygger på så många svaga delar, säger Katrin Lainpelto.
Därmed inte sagt att det är omöjligt att få fällande domar i så kallade indiciemål. Men ju grövre brott och strängare straff, i det här fallet mord och 14 års fängelse, desto högre krav ställs på att åklagarens kedja av indicier övertygar rätten om att den åtalade verkligen är den ende som kan ha begått brottet.
–Generellt kan man säga att när det är den här typen av bevisning blir det ett större utrymme för subjektivt tyckande. Det krävs ofta många delar som alla pekar åt samma håll och som gör att rätten anser att det går att utesluta en annan gärningsman.
Ett annat mycket uppmärksammat rättsfall som byggde helt och hållet på indicier, var dubbelmordet på två små barn i Arboga 2008. Där dömdes den åtalade Christine Schürrer till livstids fängelse för mord trots att det i stort sett saknades teknisk bevisning. Åklagaren kunde visa att hon varit i Arboga vid tiden för morden. Hon pekades också ut av de mördade barnens mamma.