Stor satsning på tillgänglighet

Blekinge Artikeln publicerades
Christel Friskopp (S).
Foto:Bo Åkesson
Christel Friskopp (S).

Stora förändringar i västra Blekinge när de rödgröna satsar på ökad tillgänglighet inom sjukvården.

– Det är det vi har fått kritik för, säger Christel Friskopp (S).

I nästa vecka ska nämnden för primärvård och folktandvård ta beslut om flera nya satsningar på ökad tillgänglighet i västra Blekinge. Med start den 1 november kommer en läkarbil ta hand om de äldre och multisjuka patienterna samtidigt som kravet på tidsbokning till jourcentralen tas bort och vårdcentralerna i Olofström och Sölvesborg förlänger sina öppettider.

– Vi har haft primärvården öppen mellan 21 och 23 på kvällarna men vi har tittat och sett att det har varit väldigt få besök under de tiderna. Därför har vi tittat på helheten och funderat över vad vi ska satsa på i stället, säger Christel Friskopp (S) som är hälso - och sjukvårdslandstingsråd.

Tidigare har det varit ett krav att boka tid till en jourcentral genom att kontakta 1177. Det har mötts av kraftig kritik och därför tas det kravet bort från och med 1 november.

– Det bästa du kan göra är egentligen att ringa 1177 för att få rådgivning men nu kan du gå till jourcentralen och bli bedömd, säger Christel Friskopp.

Att vårdcentralerna ska få förlängda öppettider är något som Christel Friskopp hoppas ska tas emot väl.

– Jag tycker att det är väldigt bra för att det ökar tillgängligheten och det är något som vi har fått kritik för, säger hon.

– Det här är en stor satsning på de äldre och jag är övertygad om att det blir bra. Tillgängligheten ökar för oss alla i västra Blekinge, slår Christel Friskopp fast.

Fakta

Förändringarna i korthet

• Läkarbil i västra Blekinge.

Modellen med en läkarbil har använts i östra Blekinge och fått bra betyg av äldre och multisjuka patienter.

• Ingen tidsbokning till jourcentralen.

Patienterna behöver inte längre boka tid via 1177.

• Längre öppettider på vårdcentraler.

Sölvesborg och Olofström kommer att utvidga sina öppettider för att öka tillgängligheten.

Visa mer...