Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stigande havsnivå hotar länet

- Blekinge är ett högriskområde. Karlskrona och Karlshamn toppar listan på kuststäder som kan få stå inför den högsta havshöjningen i framtiden, säger Tom Hedlund, huvudsekreterare för regeringens klimatutredning.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2007
Karta: SMHI Katastrofscenario. På uppdrag av regeringens Klimat- och Sårbarhetsutredning har SMHI plockat fram tre kartor över hur havsnivåhöjningen i Östersjön skulle kunna påverka Sverige år 2 100. Den aktuella kartan visar hur en höjning på 88 cm skulle drabba Blekinge, som här utpekas som en högriskzon.
Karta: SMHI Katastrofscenario. På uppdrag av regeringens Klimat- och Sårbarhetsutredning har SMHI plockat fram tre kartor över hur havsnivåhöjningen i Östersjön skulle kunna påverka Sverige år 2 100. Den aktuella kartan visar hur en höjning på 88 cm skulle drabba Blekinge, som här utpekas som en högriskzon.Foto: SMHI

En ny revolutionerande studie bekräftar det världens samlade forskarelit tidigare inte velat eller vågat slå fast: Att regnkaoset kan kopplas till klimatförändringar.

Ett vetenskapsteam med medlemmar från Kanada, USA, Storbrittanien och Japan har jämfört den globala nederbörden från 1925 med modeller på människans förväntade inverkan på miljön. Resultaten visar att ökade utsläpp av växthusgaser i kombination med olika naturfenomen orsakar det extrema vädret i Europa.

Annons

Längre regnperiod Sverige ligger i den zon som får kraftigt ökad nederbörd i framtiden, skriver Dagens Nyheter, som presenterade forskningsresultaten i går.

För Tom Hedlund, huvudsekreterare i regeringens pågående klimat- och sårbarhetsutredning, kom studien inte som någon direkt överraskning.

I klimatutredningen har han och övriga inblandade tittat på möjliga framtidscenarion för olika svenska regioner fram till 2 100. För Blekinges del tyder prognosen på kraftigt ökad nederbörd under vinterhalvåret och torka under sommaren. Följden blir att översvämningsriskerna stiger, snötäcket minskar och att regnperioderna blir längre.

- De häftiga slagregn blir allt intensivare, liksom åskovädren. Det har redan börjat, säger Tom Hedlund, som menar att årsnederbörden i Sverige ökat med 15-20 procent - bara sen 1985.

Tom Hedlund menar emellertid att det mest akuta hotet mot Blekinge, Skåne och i viss grad Halland är den befarade havsnivåhöjningen.

"Blekinge är mycket utsatt" Han beskriver regionen som en "högriskzon", eftersom länen saknar landhöjning, som i viss utsträckning kan motverka de stigande vattenmassorna.

- Blekinge är mycket utsatt och kan stå inför den högsta havsnivåhöjningen i landet. Karlskrona och Karlshamn ligger i topp på SMHI:s kartor över extremnivåer.

I framtiden befarar man att medelvattennivån kommer att stiga med uppåt en meter totalt sett. Vid högsta högvatten blir höjningen ytterligare en meter.

- År 2100 kan havshöjningen i Karlskrona överstiga dagens medelvattennivå med två meter. Det är det värsta scenariot. Blir det så, får det allvarliga konsekvenser, säger Tom Hedlund.

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons