Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skattehöjningar kan rädda landstinget

Kraftiga besparingar i sjukvården i Blekinge räcker inte.
Skatteintäkterna väntas vika ännu mer.
Vägens ände är nådd – och du kan tvingas öppna plånboken.
– En skattehöjning måste övervägas, säger Kalle Sandström (S).
Nyheter • Publicerad 15 september 2011
Foto: 

Varsel om uppsägningar, resestopp, konsultstopp, stängning av vårdplatser och försäljning av fastigheter. Listan över landstingets kamp att minska kostnaderna och jakten på att öka intäkterna kan göras lång.

Men den senaste skatteprognosen innebär ingen ljus läsning för landstingsledningen. Landstinget väntas få 40 miljoner kronor mindre än beräknat nästa år.

Annons

– Risken är stor att nästa prognos är ännu sämre. Vi måste allvarligt överväga hur vi ska kunna finansiera den framtida hälso- och sjukvården i Blekinge, säger Kalle Sandström (S), finanslandstingsråd.

Samarbetspartiet Vänstern har länge flaggat för en skattehöjning för att lösa krisen. Socialdemokraterna har sagt nej. Partiet gick ut och lovade att skatten skulle vara oförändrad 2010. Men nu är tongångarna annorlunda.

I slutet av november ska landstingsfullmäktige fastställa skatten för nästa år. Sedan 1982 betalar blekingarna oavsett inkomst 10,71 kronor på varje intjänad hundralapp i landstingsskatt.

Kalle Sandström tycker att en skattehöjning måste övervägas:

– Vi hade räknat med högre intäkter och måste nu överväga en skattehöjning. Verksamheten har redan kraftiga sparbeting. Fortsätter intäkterna minska måste vi lägga ned hela verksamheter, om vi inte höjer skatten, säger han.

Oppositionsrådet Alexander Wendt (M) ser inte en skattehöjning som ett alternativ. Moderaten pekar på att landstinget snart får statliga pengar:

– Finansministern har gett besked att staten går in och stöttar landstingen vid sämre tider. Dessutom införs ett nytt beräkningssystem 2013 som innebär att små landsting med små skatteintäkter hamnar i en annan ekonomisk situation.

Så landstingsledningen ska sitta och vänta på att det kommer pengar från staten?

– Nej, landstinget behöver sänka sina kostnader. Vi måste bli mer effektiva och ge bra sjukvård till rätt kostnad. Höja skatten slår mot dem med låga inkomster. Det är inte rätt att lägga ytterligare belastning på dem som har det tufft ekonomiskt, säger Alexander Wendt.

Frågan om en skattehöjning diskuterades senast i april av politikerna i landstingsfullmäktige. Det var i samband med att Miljöpartiet hoppade av samarbetslinjen och fällde de avgörande rösterna som prickade landstingsstyrelsen.

Annons

Då kallade de gröna en skattehöjning en nödlösning. Men gruppledaren Claes Jansson (MP) har svängt i frågan:

– Det handlar inte om att vilja, utan att måste. Minska kostnaderna räcker inte för att få budget i balans nästa år. Vi kan inte gå in med öppna ögon och underbalansera budgeten. Finns det inget annat sätt att öka intäkterna måste vi höja skatten. Den siffra som nämnts är 50 öre, säger han.

Om skatten höjs med 50 öre innebär det 125 miljoner kronor extra för landstinget årligen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons