Sisu vill lyfta fram den goda kraften

Blekinge Artikeln publicerades

Sisu idrottsutbildarna tvekade inte en sekund att hoppa på kampanjen för en nollvision mot onödiga skador och hets inom barn- och ungdomsidrotten.
Deras arbete bygger ju på det:
Att lyfta den goda kraften som idrotten står för.

På Sisu jobbar man, bland många andra saker, just nu med det riksomfattande ­projektet Värdefullt.
Syftet med den satsningen är att få idrottsföreningarna att fundera över vad som är viktigt och värdefullt inom barn- och ungdomsidrotten.
Och dit hör definitivt inte vuxna som hetsar barn, för tidiga elitsatsningar, fult spel och annat som leder till onödiga ­skador.
När utbildningskonsulenten Carina Turesson är ute hos klubbarna stöter hon ­ofta på dilemmat med ungdomar som ­slutar alldeles för tidigt, speciellt inom tjejidrotten.
Som hon ser det är det ett stort problem för svensk idrott.
–?Därför är det oerhört viktigt att lyfta de här frågorna. Föreningarna måste ­prata mer om problemen och ha en plan för hur de ska hantera dem, säger hon.
Ett stort forskningsprojekt som Sisu idrottsutbildarna varit delaktiga i är den stora succén Knäkontroll, som med ett ­enkelt träningsprogram fick ner skade­risken med 64 procent i testgrupperna.
Nu finns det programmet på dvd hos Sisu. Det liksom övrigt utbildningsmaterial går lätt att ladda ner eller beställa hem.
Idrottsutbildarna har också möjlighet att ordna olika kurser och föreläsningar, till exempel om ledarskap, kost och träning, skadehantering, träningslära och idrottspsykologi.
–?Vårt uppdrag är att hjälpa idrotts­- före­ningarna med det de behöver. Vi ­anpassar utbildningar och utvecklings­insatser efter önskemål och behov, säger Magnus Olsson.
Han kommer att liksom kollegan Carina Turesson att vara Sisus kontaktpersoner i kampen för en nollvision.
–?Alla lag som anmäler sig till utmaningen kommer att erbjudas hjälp att jobba fram sin checklista. När man sedan vet vad man vill jobba med, finns vi där och kan stötta, säger Magnus, som tror att när väl tankearbetet är i gång kommer det att märkas rejält ute hos föreningarna.
Och han får medhåll av BLT:s marknadsansvariga Marlene Danielson Carlsson.
–?Det känns så bra att vi har fått så tunga samarbetspartner, säger hon.
Och Marlene ser speciellt fram emot att engagera föräldrarna. Hon tror nämligen att det finns många därute som känner sig maktlösa och inte vet vad de ska ta sig till när deras barn tränar fel, för hårt eller rentav skadas för livet.
–?Om vi börjar kan vi alltid hoppas att fler följer efter och att det blir som ringar på vattnet.