Sista trippen för Larry och Sydfart

Blekinge Artikeln publicerades

Efter 35 år får det räcka.
Nu är 133-åriga Sydfart och kapten Larry Hansson, 84, på sin gemensamma avskedsresa och har anlänt till Karlshamn för sista gången.

Hur många gånger Larry Hansson och Sydfart gjort niotimmarsturen mellan Kalmar och Karlshamn med spannmål och raps är det ingen som riktigt vet. Över hundra, tror Larry. Men ett är i alla fall säkert: detta är sista resan tillsammans.
– Ja, nu är det slutseglat. Jag är 84 år och den här dan måste komma. På en sån här liten båt på tre, fyra man, måste alla kunna jobba. Men jag får inte, säger kaptenen, märkt av en envis infektion.
Att sluta är på sätt och vis ett skönt beslut, tycker han. Men samtidigt vemodigt.
– Det har ju varit ett sätt att leva. Jag har varit på sjön sedan 1944. Men snart är jag 90, och kanske att jag hinner få vara hemma ett par år. Det tycker jag att jag är värd.
Sydfart är högst sannolikt världens äldsta lastfartyg som fortfarande är i bruk. Larry köpte henne för 150 000 kronor 1977.
– Hon har gett bra pengar och gått bra. Man kan inte klaga.


Nu är Sydfart till salu för någon miljon. Sonen Peter som hängt med under alla år kommer inte att ta över, och Larry tror inte heller någon annan finner det tillräckligt lönande att fortsätta frakterna. Så kanske hamnar Sydfart på något museum eller på öppna marknaden framöver.
– Hon är nog inte så svårsåld. Det är ju som en liten lägenhet – tänk vilken bostad det skulle kunna bli!


Men Karlshamn lär sakna era besök?
– Ja, så blir det. Men de som är glada är ju lastbilstrafiken. Jag har kunnat ta ungefär tio långtradare i denna båten – 250 ton den här gången, styvt 300 som bäst. De får ingen konkurrens nu.
Uppvaktarna har stått på rad i samband med sista besöket.
– Det har varit sånt spring. Men de är välkomna, skrockar helsingborgaren som haft Öland som bas sedan 1954.
Efter att Sydfart förtöjts på kajplats 2 utanför museet i Kalmar när veckan är till ända, tänker Larry Hansson återvända till Öland och ”ta en dag i sänder”.
– Det blir att vara hemma och träta med tanten. Jo, det ska bli skönt faktiskt.