Ryttare trötta på arga bilister

Blekinge Artikeln publicerades
Ryttarna Louise Cederholm och Isabelle Hansson menar att nittio procent av alla bilister inte saktar ner. Hästarna Gritte och Lexus är trafikvana, ändå blir de skrämda.
Foto:Andreas Blomlöf
Ryttarna Louise Cederholm och Isabelle Hansson menar att nittio procent av alla bilister inte saktar ner. Hästarna Gritte och Lexus är trafikvana, ändå blir de skrämda.

Folk väjer för en älg, men inte för en 500 kilo tung häst. De utsätter alla för fara, menar Louise Cederholm.

Vid en olycka med en häst inblandad är det oftast bilisten som får betala.

Tutande, glåpord och hyttande nävar möter dagligen ett trettiotal hästägare från Västeråkra stall när de rider längst med vägen i Karlskrona. För att komma till närmsta skog behöver de ofrivilligt rida upp till fem kilometer på den trafikerade vägen.

– Min uppfattning är att nittio procent av alla bilister inte saktar ner när vi kommer ridandes. Tvärtom tutar de, räcker finger och vevar ner rutan, säger Louise Cederholm.

Hon menar att många bilister verkar anse att hästar inte har att göra på vägen. Att de är ett hinder och en bromskloss. Enligt Transportstyrelsen räknas häst och ryttare som ett fordon och då hästekipaget är mer oskyddat än bilisten, är det bilistens ansvar att visa störst hänsyn.

– Vi hade absolut inte ridit på vägen om vi inte hade varit tvungna till det för att komma från ridhuset till skogen, säger Isabelle Hansson.

Hon, som annars tävlingsrider, har en skadad häst som bara får rida på hårt underlag, alltså inte i ridhuset. Ibland kan hon behöva rida flera mil på vägen för att komma till en bra skog. Louise berättar att hon var med om en hästolycka när hon var tjugo år. I dag, 28 år senare, sitter fortfarande rädslan kvar.

– Jag minns hur bilen kom emot oss utan att hålla ut, den körde in i hästen och vidare ner i diket. Jag och hästen klarade oss bra, men bilen blev demolerad. Alla väjer för en älg, men få väjer för en 500 kilo tung häst, säger Louise och påpekar att ingen vill ha ett så tungt djur på huven.

Det är alltså inte enbart för ryttarna och hästarnas säkerhet som du som bilist borde bromsa och hålla ut, det är även för din egen och bakomvarande bilars skull. Både Isabelle och Louise är födda på hästryggen och har trafikvana hästar. Ändå blir de skrämda då och då.

– Även om du anser dig ha en tyst bil som snabbt svischar förbi så kan hästen bli rädd för en fläck på vägbanan eller för något i väggrenen. När en häst blir rädd är flykt den enda tanken och då kan den springa åt alla håll.

Det är många bilister som väljer att tuta för att visa att de är på väg förbi. Men det ger totalt motsatt effekt, enligt Louise.

– Tuta absolut inte, det är det allra värsta du kan göra.

Även Blekinge ridsportförbund vittnar om stressade bilister som tränger sig förbi häst och ryttare till vilket pris som helst. Christina Svensson är ordförande i förbundet, hon menar att förutsättningarna att inte skada sig som ryttare blir bättre om kommunen engagerar sig i ridanläggningarna.

– Broar över vägbanorna eller särskilda ridvägar behövs för att ta sig från ridhuset till skogen. En häst ska vara ute i naturen, det är viktigt för deras hälsa. Det innebär att de ibland behöver ta sig via trafikerad väg för att komma dit.

Hon menar att bilister som inte själva har hästvana inte har fått lära sig hur de ska gå till väga.

– Det borde vara självklart på alla bilskolor att bli ordentligt informerad kring reglerna för hästar i trafiken, många är nog helt omedvetna om att hästar är ett fordon, precis som cykel eller bil.

Fakta

Så passerar du en häst på bästa sätt enligt Louise och Isabelle:

- Tuta ALDRIG.

- Sakta ner 5-10 meter innan när du ser ett hästekipage

- Var försiktig oavsett vilken körbana hästen går på, den blir lika rädd för mötande trafik.

- Ligg bakom hästen om du kör i en kurva. Är det fritt fram? Kör om sakta en bit ifrån.

- Om du cyklar: hojta eller ropa att du är på väg, plinga inte.

- Ryttare viftar ofta med armen, det betyder att du ska sakta ner.

Visa mer...

Fakta

Hästar i trafiken - detta gäller

- Enligt allmän rättsprincip har den som ägnar sig åt den farligare verksamheten, alltså bilisten, mest ansvar om det skulle bli en rättsfråga.

- Häst och ryttare ska färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt.

- Hästekipage får inte färdas på gång- eller cykelbanor.

- Inte heller på motorväg eller motortrafikled.

- Hastigheten för hästen får aldrig vara högre än att du behåller kontrollen över hästen och kan stanna om det behövs.

- Hastigheten för bilisten ska vara tillräckligt låg för att göra en säker omkörning, går inte detta skall du hålla ett säkert avstånd.

Källa: Transportstyrelsen

Visa mer...