Rökförbud på balkonger inget aprilskämt

Blekinge Artikeln publicerades

Stopp för balkongrökning är inget aprilskämt längre. Fastighetsägare i Blekinge säger ja till ett rökförbud.
– Acceptansen mot rökare minskar, säger Tommy Svensson, regionchef Fastighetsägarna syd.

Piteå först med rökförbud på balkonger. Den rubriken gick att läsa i Piteå-tidningen den 1 april för fyra år sedan. Men i dag är frågan inte längre ett aprilskämt. Förbud mot att röka på balkongen är på den politiska agendan. Regeringen vill sätta stopp för passiv rökning och förbjuda rökning på allmänna platser. Rökförbud kan införas på uteserveringar, perronger och i busskurer.

"Inte när grannarna är ute"
Men det finns toppolitiker som vill gå steget längre och införa rökstopp på privata områden – nämligen på balkonger.
– Jag vill inte ha ett generellt förbud. Men jag tycker att rökare inte får röka på sina balkonger när andra grannar är ute. Astmatiker och lungsjuka måste också kunna använda sina balkonger, säger Anders W Jonsson, Centerns förste vice partiledare och barnläkare, till BLT.

Svår fråga
Tankarna på att införa rökstopp på balkonger välkomnas av fastighetsägarnas branschorganisation i Blekinge. Grannar som klagar på grannar som balkongröker är ett välkänt problem. Tommy Svensson, regionchef i Blekinge för Fastighetsägarna syd, menar att acceptansen mot rökare minskar stadigt:
–Jag välkomnar ett förbud. Frågan är vem man ska värna om. I det valet väljer jag hyresgäster som inte vill ha tobaksrök. Men frågan om förbud och restriktioner är känslig.
Fastighetsägaren Bengt Pettersson äger 55 lägenheter i Sölvesborg. Han tycker frågan är svår. De problem som han främst märkt av är när hyresgäster röker på inglasade balkonger. Då letar sig röken upp till grannen.

"Allmänt hyfs"
Men trots det säger han ja till balkongrökning.
– Det pågår en rävjakt på de stackarna som röker. Det finns så mycket skit i luften i alla fall. Men rökare behöver inte sitta och blåsa rök i ansiktet på folk på uteserveringar. Det tillhör allmänt hyfs.
Ronnebyhus vd Sven-Olof Klasson säger också ja till rökning på det kommunala bostadsbolagets balkonger:
– Det är svårt att säga nej, vi är glada att de allra flesta inte röker inne i lägenheterna.

Folkhälsoinstitutet ska nu ta fram förslag på hur den passiva rökningen ska minskas.