Rivstart för årets mässa

Karlskrona Artikeln publicerades
Kulturskolans dansare ihop med Trumbolaget utgjorde en oslagbar kombination vid invigningen. 2 bilder
Foto:Marcus Palmgren
Kulturskolans dansare ihop med Trumbolaget utgjorde en oslagbar kombination vid invigningen.

Allt från världskoncerner till det lilla företaget med fem anställda. Det är en del av charmen med Näringslivsmässan i Karlskrona.

För 13:e gången slog Näringslivsmässan i Karlskrona upp portarna. Jämte giganter som Ericsson, Saab Kockums, kabeltillverkarna NKT, fanns andra som Torsås kommun, Stufvenäs Gästgiveri och gymkedjan Wellness Studio.

Och det som hade betecknats som trenden i år, bemanningsföretagen, bland annat gestaltade av HR-bolaget med kontor i Karlskrona, Kalmar och Malmö. Det startade för tio år sedan och jobbar nu över hela södra Sverige.

– Det har säkert att göra med hur den globala marknaden ser ut som påverkar lokala marknader. Sverige utgör en attraktiv arbetsmarknad. Vi hjälper företag med att bibehålla sina talanger och förmedlar också arbetskraft både på tjänstemannas - och arbetarsidan, berättade HR-konsulten Teresita Wigren som nyss flyttat hem till Karlskrona igen efter några år på andra håll, senast i Göteborg.

Hur hittar ni arbetskraften som ni förmedlar?

– Vi har egna lokala nätverk, har själva väldigt olika bakgrunder och är ute och syns helt enkelt. Finns man så finns man.

Lite längre bort fanns medarbetare från flygplatsen i Kallinge, Swedavia Airports tillsammans med flygbolagen SAS och BRA.

Mona Glans är flygstationschef:

– Vi var inte med förra året, men har varit här förut. Vid öppnandet vällde det in folk och jag har nog känslan av att det är lite fler besökare än tidigare.

Flyget är på uppgång, även om det snackats mycket om planens utsläpp och ny flygskatt på sistone.

– Egentligen svarar flyget bara för 2 procent av landets koldioxidutsläpp. Det ärt lika mycket som skulle vinnas om alla bilar körde med rätt lufttryck. Mycket görs också inom flygbranschen i en utveckling mot fossilfria bränslen och lättare flygplan. Vi kommer hur som helst inte att sluta flyga, trodde Mona Glans.

I morgon fortsätter mässan i NKT Arena Rosenholm bland annat med priset till årets nyföretagare.