Resandet mellan Karlskrona och Gdynia ökar

Blekinge Artikeln publicerades

Karlskrona - Gdynia fortsätter att vara en populär färjelinje och under 2011 ökade passagerarvolymerna på linjen med 15 procent.

Det visar ny statistik från Passagerarrederierna. Totalt ökade färjetrafiken till Polen med fyra procent under förra året, med 1,1 miljoner passagerare.
– Många svenskar har upptäckt Polen som ett mycket attraktivt turistland både när det gäller upplevelser och shopping och det stundande EM i fotboll tror vi kommer att sätta ytterligare fokus på Polen som destination och gynna linjen Karlskrona-Gdynia, säger Tony Michaelsen, Stena Lines linjechef på Karlskrona-Gdynia.

För färjetrafiken blev 2011 ett mellanår överlag, med en minskning på 0,3 procent jämfört med föregående år.

Under 2011 ökade antalet passagerare till och från Lettland med hela 21 procent, medan Estland ökade med 11 procent. Litauen ökade med 3 procent och trafiken på Polen ökade totalt med 4 procent enligt ett pressmeddelande.

Dock var ökningen desto större på vissa Polenlinjer och en stor del av ökningen utgjordes av polska resenärer som turistar i Sverige, något av ett trendbrott menar Passagerarrederier.
Den nystartade trafiken på Ryssland nådde närmare 140 000 passagerare.
Totalt reste drygt tre miljoner passagerare på linjer till och från Polen, Estland, Lettland, Ryssland och Litauen under 2011.

Totalt reste närmare 27 miljoner passagerare med passagerarfärjor i utrikes trafik jämfört med 23 miljoner på flygets utrikeslinjer.

Andreas Norinder