Polisen: Få sexualbrott på festivalerna i Blekinge

Karlskrona/Karlshamn Artikeln publicerades
Många sexuella ofredanden sker mitt i det trånga publikhavet men Skärgårdsfesten i Karlskrona har hittills varit förskonad. "Stämningen är trevligare och säkerheten betydligt större på Skärgårdsfesten än vad Sailet var för några år sedan", säger kommunpolisen Anders Wiklander.
Foto:Jonas Gustafsson
Många sexuella ofredanden sker mitt i det trånga publikhavet men Skärgårdsfesten i Karlskrona har hittills varit förskonad. "Stämningen är trevligare och säkerheten betydligt större på Skärgårdsfesten än vad Sailet var för några år sedan", säger kommunpolisen Anders Wiklander.

Bråvallafestivalen i Norrköping har drabbats av många sexualbrott. Nu ställer arrangören in nästa års festival.

Blekingefestivalerna har varit förskonade hittills enligt polisen.

Flera festivaler i Sverige har drabbats av sexualbrott de senaste åren, vilket har uppmärksammats stort i medierna. I helgen beslutade arrangörerna av Bråvallafestivalen att ställa in nästa års festival som en följd av den stora mängden sexualbrott.

I Blekinge drar festivalsommaren i gång nu. Först ut är Tosia bonnadan i Ronneby och Killebom i Sölvesborg som börjar på onsdag.

Flera poliser i Blekinge som BLT har talat med -säger att sexualbrotten på länets festivaler har varit få.

– Spontant har vi inte märkt av att det skulle vara något problem med sexualbrott under festivalerna i Blekinge de senaste åren. Däremot har det varit lite grann på krogarna, säger Anders Wiklander som är kommunpolis i Karlskrona.

– Men varje sexuellt ofredande eller våldtäkt är en för mycket och ett problem som vi kommer att hantera nogsamt, tillägger han.

Robin Åkerman på Paraply Produktion är ansvarig för Hasslöfestivalen och projektledare för Skärgårdsfesten i Karlskrona.

– Att Bråvallafestivalen ställs in kan på kort sikt vara bra för att belysa den viktiga debatten, men på lång sikt anser vi att festivaler och andra evenemang har en viktig funktion som social mötesplats för att utveckla samhället. Vi måste komma ihåg att evenemang endast står för runt en procent av de anmälda ofredanden som sker i samhället. I Blekinge var vi relativt förskonade från problemet i fjol men våra festivaler är betydligt mindre än exempelvis Bråvalla, säger han.

– Men vi ser jätteallvarligt på detta och har haft med oss problemet i all vår säkerhets- och värdskapsplanering och informerar tydligt om vårt ställningstagande när vi pratar med personal, myndigheter och våra besökare, avslutar Robin.

Sådant aktivt ansvar och engagemang från både arrangör och polis tror kommunpolisen Anders Wiklander gör stor skillnad.

– På Sweden Rock är det en mycket trevlig stämning och arrangören trummar verkligen ut att festivalen har världens bästa publik. Då får man också besökarna att vilja ta ansvar och bidra till den trevliga stämningen.

Andra festivaler, som till exempel Putte i parken, har använt sig av kameraövervakning, vilket ska ha gett resultat.

– Personligen tror jag att kameror har mindre betydelse. Folk begår de här brotten när de är påverkade och då har de glömt bort kamerorna. Däremot kan man bygga bort en del problem med bättre belysning och folktäta stråk, säger Wiklander.

Senare i juli är det dags för årliga Östersjöfestivalen i Karlshamn. Enligt säkerhetsansvarige Ulf Melander görs inga förändringar inför årets festival.

– Vi vill ha fler ögon under festivalen så innan vi drar igång kommer alla volontärer få en genomgång av polisen om hur de ska gå tillväga om något skulle hända. Vi gjorde samma grej förra året och då hade vi inga anmälda sexualbrott, säger han.

Vad säger du om att Bråvallafestivalen ställs in?

– Det är trist att det finns en del som inte har mer vett. Det är en liten klick män som inte kan bete sig, och det är de som ska stå till svars för detta. Men man ska inte blanda ihop Bråvallafestivalen med Östersjöfestivalen. Där är det väl mest ungdomar men på Östersjöfestivalen är det väldigt blandat, både barn, unga och äldre.

Ofta förklaras de ökade sexualbrotten på festivalerna med publikens ålder, men kommunpolisen Anders Wiklander tror att det också har betydelse om publiken är återkommande eller ny.

– Sweden Rock har återkommande publik. På Bråvalla och i andra storstäder är det nog främst nya besökare varje år.

Att festivalerna i landet har drabbats i så olika utsträckningar tror Anders Wiklander också har med det lokala engagemanget att göra.

– Mindre städer har en större social kontroll. Att få med sig hela staden minskar därför också risken för brott. Lokala krögare känner ett större ansvar än utomstående som bara vill sälja mycket öl.

I samband med sommarens festivaler i Blekinge ska polisen arbeta med hög synlighet för att förebygga brott samt omhänderta berusade personer i ett tidigt skede.