Olycka bakom allvarlig kollision

Mörrum Artikeln publicerades
Foto:

Det mesta pekar på att måndagens svåra trafikolycka på E22 vid Mörrum är en olycka.

Det var strax efter klockan 12.30 på måndagen som en lastbil och en personbil frontalkolliderade.

I den mötande bilen fanns två personer, en man och en kvinna, som räddningstjänsten tvingades klippa ut ur bilen. Mannen fördes med ambulans till akuten på Centralsjukhuset i Kristianstad och kvinnan kördes till Blekingesjukhuset i Karlskrona. Enligt uppgift från landstinget är mannens tillstånd allvarligt, men stabilt och han har under tisdagen flyttas till sjukhuset i Lund. Kvinnan vårdas i Karlskrona.

I samband med olyckan greps lastbilschauffören, misstänkt för drograttfylleri samt grovt vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Mannen släpptes dock under måndagskvällen efter förhör, och enligt polisen tyder det mesta nu på att det var en olycka.

– Lastbilschauffören har släppts och är fri att lämna landet.

– Han har varit in på polisstationen i Karlshamn och hämtat sina saker och han håller sig inte undan eller flyr. Han har en fast adress i sitt hemland och vi har kontakter även med hans åkeri, säger Bengt Jeppsson, polis i västra Blekinge.

När polisen grep honom på platsen vid olyckan misstänktes han vara påverkad av någonting och trots att han blåste negativt för alkohol togs han med för provtagning.

– Det kan vi göra om polisen på plats bedömer att personen uppträder på ett visst sätt. Men i detta fall visade det sig vara en felaktig misstanke. Lastbilschauffören var inte påverkad av vare sig alkohol eller andra droger, säger Bengt Jeppsson.

Trots att chauffören nu är släppt kvarstår dock misstankar om grovt vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

– Vi vet nu att han försökte räta upp sitt fordon som gått utanför asfaltsonaten och delvis ner i sikte. Sedan blev det en olycklig konsekvens när det tunga fordonet fick ett kast och for rakt genom mitträcket och träffade en personbil.