Nytt spaningsprogram skrämmer inbrottstjuvar

Blekinge Artikeln publicerades

20 inbrottstjuvar har fastnat i polisens nya digitala spaningsnät.
Och sedan årsskiftet har bostadsinbrotten minskat dramatiskt.

– Om vi tittar på februari i år är minskningen helt otrolig. Fram tills nu har vi bara tre anmälningar om inbrott. En ”normal” månad ligger bostadsinbrotten kring ett 20-tal, säger Lennart Mårtensson.
Sedan polisen började arbeta praktiskt med det nya digitala spaningssystem som tagits fram tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola, fastnar allt fler inbrottstjuvar i nätet.
Under december grep polisen 20 personer totalt i spaningsområdet Blekinge, Skåne Halland och Småland.
– Den gruppen står för ett mycket stort antal bostadsinbrott, säger kriminalinspektör Lennart Mårtensson vid Blekingepolisen.
Enbart i Kristianstad greps sex personer. De misstänks för mellan 20 och 40 bostadsinbrott.
Vid varje gripande får också polisen ut indirekt information om det nya samarbetet. För även inbrottstjuvarna berättar vidare till sina kumpaner, fast de troligen har ett varnande syfte för att andra inte ska åka fast.
– Även den informationsöverföringen har en avskräckande faktor, tror Lennart Mårtensson.
Tjuvarna vet numera att polisen samarbetar över länsgränderna och att alla spår och mönster från inbrott och inbrottsförsök kan kodas och samordnas mellan de olika polisdistrikten.
– Vi hade flera villainbrott i Sölvesborg i början av november. När jag kontrollerade med min kollega i Kristianstad så hade han också några inbrott på sin sida. Det visade sig att det fanns gemensamma nämnare och ledde till att gärningsmännen greps, säger Lennart Mårtensson.
I januari i år tog polisen i Kristianstad ytterliga sex inbrottstjuvar som misstänks för mellan 20 och 40 inbrott i det gemensamma spaningsområdet.
– Innan vi tog det här nya samarbetssystemet i bruk visste jag ungefär vad som hände mellan Karlskrona och Ronneby. Nu har jag koll från Jönköping ner till södra Skåne, säger Lennart Mårtensson.