Nytt försök att få kommunerna att ta över hemsjukvård

Blekinge Artikeln publicerades

Det brinner i knutarna för att få kommunerna att ta över ansvaret för hemsjukvården från landstinget vid nästa årsskifte.
För två år sedan spräckte Ronneby en planerad övergång genom att säga nej. Och nu ser det ut att kärva i förhandlingarna igen.

Med hot om att staten griper in och tvingar fram en kommunalisering av hemsjukvården, försöker nu landstinget och Blekinges fem kommuner på nytt att få till en överenskommelse.

I dag träffas politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd för att ta ställning till ett avtal om övergången.

Kommundirektörerna och landstingsdirektören har mötts i flera förhandlingar i frågan men är fortfarande inte överens om hur mycket skattepengar som ska föras över till kommunerna.
– Vi är inte nöjda med skatteväxlingen. Det handlar visserligen bara om ett öre som skiljer men för Ronnebys del betyder det en halv miljon kronor om året, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.

Ronneby skulle också vilja få med distriktssköterskorna över i den kommunala hemsjukvården men det vill inte landstinget.

Roger Fredriksson vet inte i dagsläget om det finns en politisk majoritet i kommunen för att ta över hemsjukvården enligt det förslag som nu ligger.

Då är Sölvesborgs kommunalråd Heléne Björklund (S) mer optimistisk och menar att hennes kommun hela vägen varit inne på att ta över.

Hon tror att det finns förutsättningar att komma överens också om pengapåsen.
– Ärligt talat så tror jag att det också den här gången beror på hur Ronneby ställer sig. Vi andra var ju överens förra gången. Jag är övertygad om att vi behöver göra det här för att klara utmaningarna inom framtidens äldreomsorg.

Karlshamns kommundirektör Bengt Mattsson är också försiktigt optimistisk och tror att det kan finnas en klar överenskommelse innan veckan är slut.
– Men visst är det bråttom, vi bör vara överens innan sommaren för att alla beslut ska hinnas med.

Karlskronas kommunalråd Camilla Brunsberg (M) har uppfattningen att alla nu är med på att ta över hemsjukvården.
– Nu ska vi ses och ha politiska överläggningar. Alla kommunerna anser ju att skattesatsen ska ligga på 30 öre och jag tror att det blir så.

Enligt förslaget ska kommunerna ta över ansvaret för hemsjukvården vid årsskiftet.

Det betyder också att de får knappt 100 miljoner kronor av landstingets nuvarande skattemedel för att täcka kostnaderna.

Det motsvarar en skattesats på 29 öre per intjänad hundralapp för skattebetalarna.