Norrsken över hela länet

Blekinge Artikeln publicerades
Ronneby Foto: Sverker Berggren
Foto:Sverker Berggren
Ronneby Foto: Sverker Berggren

Sverker Berggren från Östersund har saknat norrskenet. Därför var gårdagens ljusspel extra välkommet.

– Det där är ju en av sakerna som man saknat från Norrland. Så då var det extra roligt – det blev lite hemkänsla, säger Ronnebybon Sverker Berggren, som fångade norrskenet under tisdagskvällen.

– Det handlar att komma ut från ljusföroreningarna så att det är helt knallmörkt i princip. Vi var längst ut på Gö-halvön och fotograferade inåt Ronneby. Det är Ronneby man ser i orange på fotot.

Sverker är kompis med fotografen Göran Strand i Östersund – ”en av de främsta norrskensjägarna” – och har nyligen flyttat ner.

  – Vi brukade spana efter norrsken och följa prognoserna. Och nu såg man ju att det skulle vara extrema värden på norrskensskalan efter ”smällen” på solen för några dagar sedan. Jag kan rekommendera spaceweather.com. Precis som i går kväll ligger KP-värdet för de kommande 24 timmarna på 8 där – vilket är extremt högt.

  Blir det ny jakt i kväll?

  – Vi får hålla ögonen på prognoserna och åka ut igen. Det verkar som att det kan blossa igen. Det är bara ut och spana i mörkret för de som är intresserade, och titta mot norr.

  Norrsken har kunnat ses över hela landet, rapporterar TT. Ända från nere i Skåne kommer rapporter om det färgskimrande himlafenomenet. Anledningen är att solaktiviteten är väldigt hög just nu.

  Under hela vintern har det varit extra stor chans att få syn på norrskenet. Laddade partiklar från solvinden kommer in och krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Ljuset som skapas kallas norrsken, eller aurora borealis som är det latinska namnet.

  Dessutom är det extra klart väder just nu på grund av ett högtryck, vilket gör att många kunnat få en skymt av norrskenet.

  Har du också bilder? Mejla in dem till oss via webb@blt.se eller sms:a på 77177@blt.se.

  Experttips

  Så fotar du himlafenomenet bäst

  1. Det absolut viktigaste: Använd stativ – helst med fjärrutlösare, för att undvika skakningar.

  2. I princip kan man använda vilken typ av kamera som helst, bara man kan göra manuella inställningar.

  3. Sätt bländaren 2,8 till 3,5 – så stor som möjligt, för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Använd ej autofokus.

  4. Vindvinkelobjektiv är att föredra.

  5. Testa dig fram till en lämplig slutartid. Använd så lågt ISO-tal som möjligt för att få bort grynighet.

  Källa: BLT:s fotograf Marcus Palmgren

  Visa mer...