Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mysteriet med borrelia är löst

Den medicinska expertisen jublar över genombrottet.
Och läkarna i fästingtäta Blekinge utgör inget undantag
-Äntligen vet vi hur borrelia smittar, säger infektionsläkaren Carl-Johan Fraenkel, som nu hoppas att ett vaccin blir verklighet.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2005

Varje år smittas över 10000 svenskar av "fästingsjukdomen" borrelia.

Sjukdomen är svår att upptäcka och den kan i värsta fall leda till nervskador och hjärtproblem.

Annons

Den blekingska naturen, med många fuktiga, skuggiga platser har visat sig vara särskilt lämpad för de hatade krypen och speciellt Aspö är något av fästingarnas favorittillhåll.

Inget vaccin

Här har också befolkningen vaccinerats mot en annan fruktad fästingburen sjukdom, TBE (fästingöverförd hjärninflammation), som är den näst vanligaste sjukdomen som fästingar bär på.

Dessvärre finns det inget vaccin mot borrelia.

Men det finns hopp.

I dagarna forcerade nämligen amerikanska forskare det högsta hindret mot ett vaccin -hur borrelia smittar.

Enligt de amerikanska forskarna stjäl bakterierna ett protein i fästingens saliv. Det proteinet gör att människans immunförsvar inte biter på bakterien. Upptäckten förklarar därmed också varför smittan är harmlös när bakterien inte sprids med fästingar.

-Och det är ett otroligt viktigt genombrott, konstaterar Carl-Johan Fraenkel, infektionsläkare på Blekingesjukhuset.

-Vi har undrat så länge hur borrelian klarar sig i kroppen trots att man har antikroppar. Nu finns det helt nya infallsvinklar till ett vaccin.

Liten smittorisk

Annons

Enligt Carl-Johan Fraenkel är dock risken att få borrelia efter enstaka fästingbett relativt liten, då endast runt 20 procent av fästingarna bär på sjukdomen. Men man bör ändå alltid kontrollera sig efter besök i fästingtäta områden och sommarpromenader i högt gräs.

-Om man tar bort fästingen inom ett dygn hinner man inte få borrelia. Fästingen måste ställa om sig och det tar ett dygn innan boreliabakterien lämnar den, säger han och berättar att fästingen har en livcykel på flera år.

Först har vi den lilla larven, som ser ut som en pytteliten fästing. Den biter sig fast på smådjur, som möss och fåglar.

När larven fått tillräckligt med näring lägger den sig på ett lugnt ställe och växer färdigt. Nästa år kallas den för nymf och det är den som oftast ställer till det för oss människor eftersom de är så små.

-Många vet inte ens om att de blivit bitna, säger infektionsläkaren.

Men fästingen är inte sjuk i sig, utan plockar upp bakterien från till exempel möss.

"Ett litet bettmärke"

Och alla röda märken från fästingbett är, enligt Fraenkel, inte heller tecken på sjukdom.

-Först kan det bli ett litet bettmärke. Den rodnaden kan vara upp till en femkronas storlek utan att det behöver vara borrelia, säger han.

-Men om märket inte går bort, blir större efter några dagar och/eller får en ring runt sig är det bäst att söka läkare.

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons