Linneas behandling är säkrad

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Privat

På bara ett dygn fick familjen Nordström från Lyckeby ihop pengarna som ska bekosta dottern Linneas komplicerade operation.

– Vi är chockade, säger mamma Giedre Nordström.

Det handlar om femåriga Linnea Nordström från Lyckeby som drabbats av den ovanliga cancerformen Diffus pons gliom, en snabbväxande och extremt aggressiv hjärntumör som det ännu inte finns någon bot för i Sverige.

Som BLT tidigare rapporterat finns det en möjlig behandling i England, men den är extremt dyr och i tisdags startade familjen en insamling för att få ihop pengarna. Det tog inte ens ett dygn att få ihop en miljon kronor.

– Jag och Linneas pappa har inte kunnat ta in det ännu. Vi är chockade, vi trodde ju vi skulle behöva samla länge, säger Linneas mamma Giedre Nordström.

  Hon och övriga familjen är tillsammans med Linneas på Universitetssjukhuset i Lund där dottern får strålbehandling och kemoterapi. Cancertumören växer snabbt, men Giedre Nordström hoppas att de insamlade pengarna ska ge dem mer tid.

  – Nu känner vi sådan oerhörd lättnad. Vi hade börjat tänka på vad vi kunde sälja eller om storebror skulle börja jobba för att vi skulle lyckas.

  Medan Linnea bakar My Little Pony-muffins på sjukhuset jobbar hennes föräldrar och läkarna med att få ihop de olika behandlingarna.

  – Det gick ju så snabbt att vi inte hunnit planera, vi vet inte ens om det är kö till behandlingen. Men hennes läkare har kontakt med läkarna i England för att lösa allt så bra som möjligt.

  Insamlingen är nu uppe i mer än en och en halv miljon kronor och pengarna fortsätter att ticka in. Över 2 000 personer har engagerat sig i flickan. Själva operationen kostar drygt 700 000 kronor, men det krävs flera behandlingar som kostar 72 000 kronor styck.

  – Vi vet inte hur många som behövs, men det är skönt att pengarna är säkrade. Vi har fått ett enormt stöd och vi är mycket tacksamma.

  Eventuellt överskott från insamlingen går till forskningen.

  – Det forskas mycket på den här cancerformen, jag hoppas att Linnea hinner ta del av den forskningen, säger Giedre Nordström.