Kommunens webbkamera livesänder försvarshändelser

KARLSKRONA Artikeln publicerades
En webbkamera för turister är belägen på Bryggareberget i Karlskrona och livesänder Karlskronas inlopp, och därmed Marinbasens aktiviteter, under hela dygnet.
Foto:Andreas Blomlöf
En webbkamera för turister är belägen på Bryggareberget i Karlskrona och livesänder Karlskronas inlopp, och därmed Marinbasens aktiviteter, under hela dygnet.

Kommunens webbkamera är till för att visa Karlskronas vackra vyer, men visar även när flottans fartyg åker ut och lägger till.

Marinbasen har bett kommunen ta ner kameran, utan resultat.

En kamera riktad mot Karlskronas inlopp är i hetluften. Kameran ägs av Karlskrona kommun och har satts upp på Bryggareberget för att visa Karlskronas skärgård för nyfikna turister. Kameran visar även Marinbasens aktiviteter. Detta uppmärksammades under söndagen i ett inlägg av författaren Lars Wilderäng som driver bloggen Cornucopia och inlägget fick snabbt viral spridning i sociala medier.

Lars Wilderäng menar att främmande makt, med hjälp av kameran, kan se svenska flottans ubåtsaktivitet och ytstridsfartyg som kommer och går. Även säkerhetsavdelningen på Marinbasen håller med om att kameran är olämplig.

– Bilderna är i dålig upplösning, men jag tycker ändå att det är onödigt av kommunen att ha den där. Vi har redan tidigare påpekat för kommunen att det är olämpligt, säger Patrik Lindgren, handläggare på säkerhetsavdelningen på Marinbasen i Karlskrona.

Men Försvarsmakten kan inte kräva att kommunen plockar bort kameran, med tanke på den låga upplösningen, menar han.

– I och med att Marinbasen ligger som den gör kan vem som helst ställa sig och se vår trafik när vi går in och ut med båtar. Men det är ändå olämpligt att det ligger ute på nätet.

Kameran nås via Visit Karlskronas webbplats och livesänder dygnet runt. På hemsidan kan nyfikna turister även skåda Stortorget, Pottholmen och Utklippan från tre andra webbkameror. Kommunens turistchef Terje Pedersen säger sig inte ha blivit informerad om några klagomål från Marinbasen.

– Så som världen idag ser ut i stort skulle jag påstå att våra kameror är ganska oskyldiga, säger han.

Terje Pedersen berättar att kommunen inte kontaktade försvarsmakten när de satte upp kamerorna, men att de däremot genomgick en stor process för att få sättas upp.

– Dessa kameror går under personskyddslagen och den är sträng. Det finns inga möjligheter att zooma in på dessa typer av kameror och de är ganska lågupplösta, förmodligen på grund av just anledningen att inget ska kunna gå att utläsa.

Terje Pedersen säger att de även i framtiden kommer att fortsätta ha kamerorna uppsatta.

– Skulle det vara ett problem som gör att rikets säkerhet påverkas så tar vi självklart bort kameran, så viktig är den inte.

Försvarsmakten har inga planer på att ge med sig.

– Vi kommer så klart att påpeka detta för kommunen återigen, säger Patrik Lindgren.