Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kjell-Olof Feldt berättar öppet om sin cancer

Det viktigaste är att få i gång ett samtal om sjukdomen, både med läkare och med andra patienter. Det var ett av Kjell-Olof Feldts budskap då han föreläste på landstingets temadag om prostatacancer i konserthuset i går.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2006

- Min resa in i cancerlandet började i mars 2000, säger den mångårige ministern och riksdagsledamoten Kjell-Olof Feldt, 75.

Det var då jag först fick besked om att jag hade förhöjt PSA-värde i blodet.

Annons

Vid kommande hälsokontroller konstaterades att Kjell-Olof Feldts PSA-värde förhöjdes sucessivt och slutligen fick han diagnosen prostatacancer.

Jobbig behandling Den följande strålbehandlingen tog hårt.

- Jag mådde tjyvtjockt och fungerade inte normalt på en lång period. Jag kunde inte delta i vanliga sociala aktiviteter. Det var många långa och plågsamma toalettbesök och min whiskeykonsumtion ökade dramatiskt, säger Kjell-Olof Feldt.

I mars 2003 kom det första PSA-provet efter att strålbehandlingen avslutats. Det visade på ett knappt mätbart värde och på den nivån har det varit sedan dess.

Alla behöver att prata De senaste åren har KJell-Olof Feldt föreläst om sina erfarenheter som patient och det finns mycket han vill förändra.

- Bland det första jag märkte var att det verkar väldigt svårt för patienter att prata om sjukdomen. Jag minns en gång när vi satt tolv personer på sjukhuset och det enda gemensamma vi hade var att alla hade cancer. Men ingen sa något om det. I stället var någon upprörd över parkeringsmöjligheterna.

- När de andra sedan märkte att jag ville diskutera blev jag nån slags medicinisk rådgivningsbyrå och det saknade jag ju helt kompetens för.

Därför är det viktigt att man som patient också vågar föra en dialog med läkaren, menar Feldt.

- Mycket ångest och oro beror ju på brist på kunskaper om sjukdomen. I min generation är det ofta så att när en läkare talar är man tyst. Det går inte att invända. Men man måste ju förstå hur sjukdomen fungerar, då släpper oron lättare.

Utbildning - Många drabbas av panik när de får en diagnos och kan förlora förmågan att lyssna. Därför kanske det vore bra om en anhörig eller sjuksköterska alltid finns med vid sådana tillfällen och kan lyssna på vad som sägs.

Annons

- Kanske saknas också något i läkarutbildningen kring hur man för dialog med patienter, men det är nog inte särskilt lättlöst, funderar Feldt.

I Blekinge upptäcktes 2004 176 nya fall av prostatacancer.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons