Känslosamt i hovrätten

MALMÖ Artikeln publicerades
Förhandlingarna mot idrottsprofilen avslutades i går i hovrätten över Skåne och Blekinge. Både åklagaren och idrottsprofilen har överklagat tingsrättens dom om sex års fängelse. 2 bilder
Foto:Johanna Rundgren
Förhandlingarna mot idrottsprofilen avslutades i går i hovrätten över Skåne och Blekinge. Både åklagaren och idrottsprofilen har överklagat tingsrättens dom om sex års fängelse.

Rösten bröts för målsägandebiträdet advokat Pia Lindström i hovrätten. Hon kunde inte avsluta sin slutplädering som hon tänkt.

– Det här fallet är inte som något annat.

Pia Lindström var sist ut av de fem målsägandebiträdena att tala för högre skadestånd i rättegången mot idrottsprofilen.

En efter en lyfte advokaterna fram hur de unga idrottare, som de representerar, har drabbats och hur de mår efter det de har varit med om.

Pia Lindström sa att hon vet att hovrätten ska betrakta saken objektivt.

– Men jag vill skicka med ett ord från alla föräldrar. Och från alla pojkarna som inte orkar vara med här. Jag vill skicka med ett ord, sa hon innan hon fick avbryta sig.

På åhörarplats satt en förälder till en av pojkarna.

– Jag vände mig om för att titta på mamman medan jag talade. Jag såg på henne, och allt de går igenom. Det var det som hände, säger Pia Lindström efter avslutad förhandling.

Mamman beskriver sitt besök i hovrätten för BLT, som ett sätt att försöka pussla ihop vad som har hänt.

Familjerna har kontakt med sina målsägandebiträden och har träffat poliser och åklagare, sedan idrottsprofilen greps i januari.

– Alla har varit jättebra. Men jag tror jag behöver se och höra själv för att kunna förstå, säger mamman.

Idrottsprofilen har tagit sig an unga talanger och varit en auktoritet inom sin sport. Han har haft mycket kontakt också med pojkarnas familjer under deras elitsatsningar, varav en del skett i anslutning till en skola i Blekinge.

– Det är som att det är två olika personer. Vi har sett den trevliga, vänliga sidan, säger mamman.

Nu i efterhand kan hon gå tillbaka och se tecken på att något inte stod rätt till. Men inte tidigare.

Ingen av pojkarna berättade för någon annan vad de varit med om. För några av dem har det varit många års tystnad. Länge trodde de att de var ensamma om att få klä på sig idrottsprofilens underkläder, rabbla ramsor om lydnad, och vara bundna, medan de fick sin andning begränsad med tejp, tyg och plastpåsar. Vid flertalet tillfällen filmades det som idrottsprofilen har kallat för förtroendeövningar, och, som enligt honom, skulle göra pojkarna till bättre idrottsmän.

– Han var så öppen om mycket, men det där har vi aldrig hört ett ord om, säger mamman.

Idrottsprofilen dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för grovt olaga tvång mot tolv pojkar. Men fler idrottare har varit med om samma tortyrliknande händelser längre tillbaka. Deras fall räknas som preskriberade.

– Det är märkligt hur det har kunnat pågå i så många år utan att uppdagas. Det visar på psykologisk press, sa målsägandebiträdet advokat Torgny Palm, under sitt slutanförande.

Det var först nyligen som två av pojkarna pratade med varandra och upptäckte att de varit med om samma saker. De vände sig till en annan vuxen idrottsledare, de kände förtroende för. Denne slog larm direkt. Idrottsprofilen hämtades in till polisstationen och har varit frihetsberövad sedan dess.

Idrottsprofilen nekar inte till att ha bundit fast pojkarna medan han minskat deras tillgång på syre. Han har inte nekat till att ha satt fast klämmor på deras kroppar, eller fått dem att upprepa att de ska lyda honom.

Däremot har han nekat till brott, även om han i tingsrätten medgett en fartblindhet, att han har gått lite för långt.

Vid 37 av de 42 tillfällen han har dömts för, finns förloppen dokumenterade på film.

Idrottsprofilen har ägnat tid i häktet åt att studera andra domar och rättsfall. Hans försvarare Nils Fagrenius framförde att han och idrottsprofilen tycker att deras argument ”viftats bort” i tingsrätten.

– Om han blir dömd vill han veta varför. Om hovrätten bortser från hans invändningar vill han veta varför, sa Nils Fagrenius, som begärde att idrottsprofilen ska släppas i väntan på domen.

Kammaråklagare John Dagnevik, begärde å sin sida att idrottsprofilen ska förbli häktad, och ges ett skärpt straff.

Hovrätten ska meddela sitt beslut i häktningsfrågan i dag. Då väntas också besked om när domen kommer.

FAKTA

Domen

Den 41-årige idrottsprofilen från Blekinge dömdes till sex års fängelse för grovt olaga tvång mot tolv unga idrottare av tingsrätten.

Han stod åtalad för närmare 100 brottstillfällen under en tioårsperiod. Domen omfattar 42 brott.

Domen har överklagats till hovrätten av både åklagaren och försvarsadvokaten.

Visa mer...