Kall vår ger mindre kräftor

Karlskrona Artikeln publicerades
Bengt Johansson i Holmsjö säger att kräftorna för tillfället är mindre och att kräftsäsongen är försenad.
Foto:Patric Söderström
Bengt Johansson i Holmsjö säger att kräftorna för tillfället är mindre och att kräftsäsongen är försenad.

Den kalla våren slog hårt på hela Sverige. Det är inte bara växtligheten som drabbats utan även kräftorna.

I år är de mindre och säsongen ser ut att bli senare än vanligt.

Alla kan nog hålla med om att den kalla våren har påverkat växtligheter. Men mängden köldknäppar har även påverkat djurlivet. Insekterna är några som har haft svårt att klara sig. Men ett annat djur som också har påverkats av kylan från i våras är kräftan. I år ser kräftsäsongen ut att bli senare än vanligt.

– Den kalla våren har gjort att tillväxten hos kräftorna har minskat. Just nu håller många honor på att byta skal och då har de ingen lust att krypa in i några burar utan gömmer sig i stället, säger Bengt Johansson från Holmsjö som håller på med kräftfiske och odling.

Honorna ömsar inte skal förrän de har vuxit ur sitt gamla, som inte kan öka i storlek. Det gamla skalet öppnar sig och kräftan kryper ur det. Efter ömsningen har den inget hårt skal som skyddar, utan måste gömma sig tills att den har ett nytt skal som är större och hårdare. Kräftan trivs därför bäst i steniga och kalkrika sötvattensjöar så de kan gömma sig mellan stenarna under skalömsningen.

– Kräftorna är också beroende av värme och det är därför som skalömsningen kan påverkas av den kalla våren, säger Lars Lundahl, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Men Bengt Johansson anser att hur pass mycket den kalla våren har påverkat kräftsäsongen beror på hur man ser det.

– Kräftorna som fångas just nu är något mindre än normalt eftersom de inte hunnit äta upp sig tillräckligt. Det går därför någon mer kräfta per kilo, så det beror ju på hur man vill ha det. De smakar inte sämre för att de är mindre, de kanske till och med smakar bättre.

Fångsterna är något mindre än normalt för tillfället på grund av skalömsningen, men tillgången på kräftor är egentligen densamma. De har inte minskat i antal på grund av vädret.

– Det skiljer sig inte i antal, det blir bara senarelagt i väntan på att kräftorna ska ömsa klart och krypa in i burarna, säger Bengt Johansson.

I Sverige finns det bara ett ställe där vem som helst får fiska kräftor och det är i Vättern. Där finns bara den så kallade signalkräftan som importerades till Sverige från USA för över 40 år sedan. Kräftan kan sprida Kräftpest som påverkar Flodkräftan då Signalkräftan är resistent mot sjukdomen.

Fakta

Signalkräftan vs Flodkräftan

I Sverige finns två kräftsorter, den amerikanska Signalkräftan och svenska Flodkräftan.

Signalkräftan är något brunare i färgen än Flodkräftan och det största signalementet är den vita fläcken, signalen som sitter i tumgreppet på klon. Fläcken blir vitare ju närmre parningstiden den kommer.

Flodkräftan är mycket mörkare och har små taggar längs gränsen mellan huvud och ryggsköld. I tumgreppet sitter en signalröd vårta.

Visa mer...