Inga drogtester för polisen

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Det görs inga rutinmässiga drogtester bland poliser i tjänst.

Trots att de bär vapen samt ibland kör i hög hastighet vid utryckningar.

Uppgiften om att den omkomne Blekingepolisen var påverkad av narkotika vid olyckan i somras kom som en chock för kollegorna. Regionchefen Carina Persson säger:

– Det är mycket allvarligt att utredningen visar att en av våra poliser har missbrukat narkotika och att det har fått den konsekvensen att han inte längre finns bland oss.

Görs det drogtester bland poliser i tjänsten?

– Nej, det görs inga rutinmässiga kontroller. Det görs bara vid misstanke om brott. Den här frågan är komplicerad och har diskuterats i omgångar i facket.

Kommer diskussionen om kontroller aktualiseras nu?

– En sådan här händelse kan absolut sätta frågan i fokus.

Skulle du välkomna rutinmässiga kontroller?

– Det finns fördelar med rutinmässiga kontroller med tanke på att polisen exempelvis får bära vapen och ofta kör på små vägar – men då måste det också finnas en lagstiftning som stödjer det och det gör det inte för polisen i dag.

Sophia Willander är ordförande för Polisförbund i Region syd. Så här kommenterar hon känslorna efter informationen om den omkomne polisen.

– Vår region är i chock. Det ser man på alla reaktioner. Det här väcker många tankar och funderingar men allt får ta sin tid.

Frågan om rutinmässiga drogkontroller är inget som facket driver eller kräver i dagsläget men Sophia Willander är inte främmande för det.

– Det är definitivt något som kan vara en framkomlig väg. Frågan aktualiseras bara genom att du ställer frågan men det handlar förstås också om att ta hand om våra anställda och se till att de inte utgör någon fara för sig själva eller andra.

– Missbruk är ett tecken på ohälsa och det är något som många är ansvariga för att hantera och möta på bästa sätt vi kan.

Pratar polisen om missbruk internt?

– Alkoholmissbruk jobbar vi mycket med och drogmissbruk ligger förstås i samma linje men det pratas det inte lika mycket om. Trots chockreaktionerna nu är det därmed inte sagt att det här är ovanligt. Det här visar att vi inte är förskonade från drogproblem. Det finns i hela samhället och det är något som även vi måste prata mer om.