Idrottsledaren oberörd i rätten

Blekinge Artikeln publicerades
Den misstänkte 40-årige idrottsledaren leds in i rättssalen för den första förhandlingsdagen. 4 bilder
Foto:Marcus Palmgren
Den misstänkte 40-årige idrottsledaren leds in i rättssalen för den första förhandlingsdagen.

Nu har den 16 dagar långa rättegången mot den tortyrmisstänkte idrottsledaren inletts. Om han döms väntar ett rekordstort skadestånd.

När 40-åringen möttes sina offer satt han lugnt tillbakalutad i sin stol.

Inne i sal tre satt idrottsledaren, iklädd häktets gröna kläder, till synes orörd av stundens allvar. Han satt avslappnat tillbakalutad med ett ben över det andra medan John Dagnevik radade upp den mängd gärningar som idrottsledaren är misstänkt för.

Det var först när kammaråklagaren presenterade de föremål som mannen använt till de så kallade förtroendeövningarna som idrottsledaren fokuserade på vad som visades i rätten.

Ett metalliskt ljud klingade när de klämmor som idrottsledaren satt på ungdomarnas bröstvårtor och underarmar skickades runt bland nämndemännen och rådmannen Margaretha Lewenhagen.

– Känn gärna vilken kraft det är i dem, sa kammaråklagaren John Dagnevik.

40-åringen satt då och antecknade på ett papper som låg framför honom.

– Såg ni vad han gjorde? Vad antecknade han? hördes en målsägande fråga under pausen på förmiddagen.

Elva av de tolv ungdomar och unga män som utsatts för den 40-årige idrottsledarens så kallade förtroendeövningar fanns på onsdagsmorgonen på plats i Blekinge tingsrätt. Tillsammans med sina målsägarbiträden och anhöriga fyllde de sal tre i tingsrätten.

Media och åhörare blev hänvisade till att följa huvudförhandlingarna via videolänk från salen intill.

– Det är en speciell förhandling med många inblandade, sa kammaråklagare John Dagnevik.

Idrottsledarens advokat Nils Fagrenius bemötte anklagelserna.

– Han vidgår att han har bundit målsäganden och att han har placerat slangar och rör i deras munnar men han förnekar att han har fört ner något i deras halsar, sa Fagrenius.

– Han förnekar att det har funnits risk för livshotande tillstånd eller våld av allvarligt slag, fortsatte han.

Enligt den 40-årige idrottsledaren ska förtroendeövningarna ha skett i samförstånd med ungdomarna. Det här påståendet fick målsägarbiträdet Torgny Palm att reagera.

– Det kan knappast handla om samtycke när ingen förälder har haft kännedom om vad som hänt. Så fort föräldrarna fick vetskap om övningarna kopplades polis in, sa han.

Kammaråklagare John Dagnevik berättade tidigt varför han ansåg att ungdomarna har varit i beroendeställning till idrottsledaren.

– Förenklat kan man säga att han har agerat som en talangscout. Han har varit tränare och mentor åt ett antal personer som hans företag sponsrade. Han har haft stort inflytande över vilka som skulle bli föremål för sponsringen, sa Dagnevik.

– Jag vill trycka på övertygelsen om att beroendeställningen som ungdomarna har haft till mannen är anledningen till att detta har kunnat pågå så länge, fortsatte Dagnevik.

När rätten fått se de balaklavor som mannen satt på pojkarna tog målsägarbiträdet Pia Lindström till orda.

– Jag vill understryka att det inte finns något hål för munnen på en av balaklavorna, sa hon.

John Dagnevik tryckte särskilt hårt på att bara elva av tolv målsägande var idrottare. Den tolfte tävlade inte själv utan filmade idrotten. Idrottsledaren har i förhör sagt att övningarna skulle förbereda ungdomarna på en professionell karriär inom sin idrott.

– Jag menar att det påverkar hans trovärdighet. I kombination med de BDSM-liknande bindningarna och att ingen militär vill kännas vid liknande övningar anser jag att hans förklaring inte håller, säger John Dagnevik.

Försvarsadvokat Nils Fagrenius menade å sin sida att idrottsledaren inte uppfattat att målsäganden har farit illa.

– Han mår inte bra och han känner ledsen och bedrövad av att de som han såg som sina vänner har anmält honom, sa han.

Nils Fagrenius vänder sig mot skadeståndsanspråket som har riktats mot hans klient. När målsägandebiträdena var färdiga fanns det krav på dryga 2,6 miljoner kronor.

– Det saknas motstycke i praxis. Inte för att förringa allvaret i det här målet men det finns betydligt allvarligare brott där man inte har varit uppe i de här beloppen, sa Fagrenius.

När tingsrätten bakom stängda dörrar fick se korta utdrag ur filmerna som visar övergrepp satt idrottsledaren fortsatt oberörd.

På eftermiddagen blev två av målsägandena så berörda när de såg filmerna att rätten fick bryta för paus.

– Vi har sett filmerna tidigare och det är inget man vill att någon skulle behöva titta på, sa Fagrenius.

Fakta

Idrottsledaren krävs på stort skadestånd

De tolv målsäganden begär sammanlagt 2 629 600 kronor plus ränta i skadestånd för de övergrepp som idrottsledaren misstänks ha utsatt dem för.

Som lägst begärde de 77 400 kronor och som mest 459 000 kronor. Större delen av summan kommer från den kränkning de utsatts för. 2 400 per tillfälle är för den sveda och värk som har uppstått.

Visa mer...