Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hjärtstartarens värde kan inte mätas i pengar

Kjell Alimon har ett uppdrag:
Att sprida kunskap om hjärt- och lungräddning.
Hans bästa tips för alla idrottsanläggningar är en liten manick med ett värde som inte kan mätas i pengar.
Men vars existens är långt ifrån given där så många människor vistas.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2012
Kjell Alimon vill lära ut hjärt- och lungräddning till idrottsföreningarna och han uppmanar fler klubbar att göra som Listerby IK: satsa på en hjärtstartare.
Kjell Alimon vill lära ut hjärt- och lungräddning till idrottsföreningarna och han uppmanar fler klubbar att göra som Listerby IK: satsa på en hjärtstartare.Foto: Staffan Lindbom

Tänk en match i vilken idrottshall som helst. Och tänk sedan att någon i publiken eller på planen rasar ihop. Vet du då vad du ska göra?

– Och om det mot all förmodan finns en hjärtstartare där, vet du var den finns?

Annons

Den frågan ställer sig Kjell Alimon, från Civilförsvarsförbundet.

Han är mycket bekymrad över att kunskapen om livsviktiga ting är så låg som den är och att antalet hjärtstartare fortfarande är så litet. Trots att den lilla maskinen han förevisar inte kostar mer än 12 000 kronor, är lätt att sköta och att dess existens lovprisas av många människor som fått livet åter.

Som till exempel idrottsmannen från Helsingborg som nyligen räddades efter att ha fallit omkull i en idrottshall.

För det är nämligen inte bara äldres hjärtan som kan stanna utan förvarning.

– Det kan hända vem som helst, när som helst, säger Kjell Alimon.

Han tycker att det är en självklarhet att kunskapen som är obligatorisk inom hans egen sport, segling, finns hos alla idrottsledare men också hos de äldre barnen.

– Där måste man kunna hjärt- och lungräddning. Det är i och för sig självklart med tanke på drunkningsrisken. Men det kan ju faktiskt vara så att en grupp friidrottare tränar höjdhopp på egen hand och någon landar så illa att han eller hon mister förmågan att andas.

Nu har inte ett litet barn styrkan att trycka tillräckligt hårt. Men en 14- 15-åring

har, enligt Kjell Almon, absolut stor nytta av att lära sig hjärt- lungräddning.

Och man kan inte göra fel.

Annons

– Det är bättre att försöka än att inte göra något alls, säger han och konstaterar att en hjärtstartare är så pedagogisk att alla kan använda den.

– Den berättar precis hur du ska göra. Steg för steg.

Civilförsvarsförbundet gick ut med löftet att hjälpa till att lära svenska folket hjärt- och lungräddning i samband med sin 75-årsdag för några år sedan.

Det är ett löfte som Kjell Alimon och de andra instruktörerna i Blekinge är redo att uppfylla.

Kjell var själv hos Listerby IK och lärde ut hjärt- lungräddning till denna klubb som är lite av en föregångare. Inte minst med tanke på att det i hela Listerby med omnejd inte fanns någon hjärtstartare innan idrottsklubben skaffade sin.

Han tror att alla idrottsföreningar skulle behöva en sådan två-timmmars-dust.

– Många får en blockering när det händer något. Då är det bra att man har fått prova i lugn och ro. Och de är alltid bättre att vara förberedd än efterklok.

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons