Hitta flytet flyttar ut på öppet hav

Blekinge Artikeln publicerades

Det började med löpning och fortsatte med crawl och skidåkning.
Nu flyttar BLT:s stora hälsosatsning ut på öppet hav.
Och utmanar alla som vill komma igång med sin träning att hitta flytet i ordets rätta bemärkelse.

Hos kajakklubben Eskimå på Långö laddar Cissi Velin och de andra instruktörerna som bäst för BLT:s och klubbens gemensamma paddlingsskola som startar nästa vecka.
Tre prova-på-tillfällen blir det och alla vuxna med fokus på nybörjare som vill hitta flytet är välkomna.
Att intresset är mycket stort har man redan fått prov på.

– Vi tjuvstartartade och la ut informationen på Facebook för någon vecka sedan. De 25 platserna som vi kan erbjuda tog slut direkt. Men det är inga problem. Nu kör vi dubbla pass, två gånger i veckan (tisdagar och onsdagar) i stället, säger en mycket nöjd Cissi Velin, som tror att många vuxna drömmer om att paddla, men inte vågar testa på egen hand.

Men nu finns alltså möjligheten att lära sig grunderna i denna sport och även reda ut skillnaden mellan en kajak och en kanot.
– Det är den vanligaste frågan man får när man säger att man paddlar. Men egentligen är det ingen skillnad. Det är snarare så att kanot är ett samlingsnamn, säger Cissi och pekar mot skjulet där de flesta sorters kanoter samsas, från de rangliga tävlingskajakerna som Cissi och hennes gelikar använder till de stabilare motionskajakerna och skärgårdskajakerna.

På ställningen utanför klubbhuset finns även några breda kanadensarna, där man bara använder ett paddelblad.
– Men de används knappast längre, säger Cissi och garanterar att vad gäller Hitta flytet kommer det bara att handla om stabila kanoter.
– Ingen som kommer hit behöver vara rädd. Det värsta som kan hända är att man välter och det är inget farligt.

Cissi Velin hoppas att gratiskursen ska väcka intresse för den sport hon själv lärde sig älska för elva år sedan och som hon varit med att utveckla i Karlskrona.
För Kajakklubben Eskimå är en klubb som växer. I dagsläget är man uppe i 400 medlemmar och Cissi ser egentligen inga gränser. Inte ens vad gäller ledare, som ju är ett så stort problem i andra idrottsföreningar.
– Det löser sig. Är vi många finns det alltid de som kan hjälpa till. Vi är duktiga på att ta hand om varandra, säger hon och berättar att klubben klurat ut en modell för att möta framtidens behov.

En vision är att starta rena motionsgrupper för vuxna under sommaren.
Efter de tre lektionerna med Hitta flytet kommer klubben därför att ordna en uppföljningskurs för dem som testat lite grann, men också för rena nybörjare som missade gratiskursen.

Och Cissi Velin, som till vardags är instruktör för unga paddlare i Blekinge och Skåne, hoppas att riktigt många tar chansen att uppleva den vackra blekingska skärgården från en annan och, enligt henne, helt fantastisk vinkel.
– Visst finns det dagar när det regnar och blåser. Men de vackra dagarna väger upp allt, säger hon och tittar ut mot det solglittrande havet.