Här prisas kreativitet

BLEKINGE Artikeln publicerades
Pristagare och prisutdelare: Martin Åkesson vd, Almi, Anke Lilli Andersson, Michel Spahija, Daniel Sträng, landshövding Berit Andnor Bylund och Anders Jönsson.
Foto:Marcus Palmgren
Pristagare och prisutdelare: Martin Åkesson vd, Almi, Anke Lilli Andersson, Michel Spahija, Daniel Sträng, landshövding Berit Andnor Bylund och Anders Jönsson.

Kreativitet står högt i värde när Almi delar ut sina företagspriser.

Fyra av pristagarna firade sin högtidsstund i residenset.

När Almi utser sina kandidater för de olika priserna finns det en röd tråd av egenskaper som genomsyrar samtliga kategorier: mod, kreativitet, driftighet, ambition och entreprenörskap.

Två av priserna har instiftats särskilt för blekingar som har en utländsk bakgrund och som har jobbat sig upp från noll till ett framgångsrikt företag, eller i vart fall har vågat förverkliga sin dröm och etablerat sig i ett eget företag.

En av dessa pristagare är Årets nybyggare, som i år blev Anke Lilli Andersson som driver designateljén June & Me i Karlskrona.

– Jag är egentligen textilingenjör och har jobbat med stora företag internationellt. Men nu bor jag i Karlskrona och jag stortrivs med mitt företag, säger Anke Lilli Andersson som ursprungligen kommer från Tyskland.

En av hennes balkreationer visades upp i landshövdingens residens. Och Anke skojar om att hon hoppas att landshövding Berit Andnor Bylund snart blir en av hennes kunder.

Den andra pristagaren inom samma kategori, blev Michel Spahija som fick pris som Årets pionjär.

– Jag är också ingenjör, fast från Kosovo. Men i Sverige blev det restaurangbranschen för min del, berättade han för landshövdingen och Almis representanter samt alla inbjudna gäster som deltog i prisutdelningarna.

Juryns motivering är att han visat stort mod i sitt sätt att utveckla sina företag och han har sysselsatt flera personer i sina verksamheter. I dag driver han Parken Café bar & bistro i Karlskrona.

Övriga pristagare blev:

Ronnebybon Anders Jönsson som fick Skapas utvecklingspris för sitt arbete med att ta fram en vattenpoleringsmetod för verktyg inom industrin.

Skapas innovatör blev Daniel och Martin Sträng som tagit fram en spelrekvisita som de beskriver som en smart orienteringskontroll.

Årets mentorspris gick till Susann Swahn som är vd för Ledarskapsbolaget i Blekinge.

Samtliga pristagare går vidare till riksfinalen.

Fotnot: Stiftelsen Skapa bildades till minne av Alfred Nobel och priserna delas ut till personer som uppfinner nya produkter eller nya sätt att applicera ny teknik inom redan kända produkter.