Här är Blekinges nya landshövding

Blekinge Artikeln publicerades

Den första oktober intar Berit Andnor Bylund residenset i Karlskrona, och blir Blekinges nya landshövding.
Och det ser hon väldigt mycket fram emot.

När det stod klart att Gunvor Engström skulle lämna sitt uppdrag som landshövding och Berit Andnor Bylund fick en officiell förfrågan om att ta över, behövde hon inte fundera särskilt länge.
– Det var ett lätt beslut och det ska bli jättekul att få komma ner och komma igång, säger hon.
De senaste 20 åren har Berit Andnor Bylund suttit i riksdagen, där hon bland annat varit ordförande i konstitutionsutskottet. Men efter 20 år kände hon att det fick vara nog.
– När jag hade varit i riksdagen i över 20 år så tyckte jag att det fick räcka och att det var läge att lämna över till andra förmågor, säger hon.
Sedan sin tid i riksdagen har hon varit ordförande i Socialdemokraternas valberedning.
– Jag fick äran att vara ordförande i valberedningen och det var jag tillsammans med Jan Björkman, som faktiskt kommer ifrån Olofström, säger hon.
Och även om Berit Andnor Bylund inte kommer att bo i Olofström så kommer hon absolut att flytta ner till Blekinge. Något som Gunvor Engström inte gjorde under sin tid som landshövding.
– Jag tänker bo nere i Karlskrona. Jag flyttade hem till Göteborg ifjol efter att ha bott i Jämtland i nästan 30 år, men det är klart att jag ska bo där nere.
Hon har varit i Blekinge flera gånger, både i rollen som minister och som riksdagsledamot. Men vad hon kommer att lägga fokus på vid sitt längre besök, som alltså startar i höst, vill hon dock inte gå in på ännu.
– Jag vill avvakta tills det att jag faktiskt intagit rollen som Landshövding. På så sätt får jag även lite mer tid på mig att sätta mig in i Blekinge och läsa på.
– Men det ska bli väldigt roligt, och jag ser fram emot att lära känna invånarna, säger hon.