Här är Blekingarnas bortförklaringar

Blekinge Artikeln publicerades

BLT har samlat några av de ursäkter som rattfulla förare har använt för att slippa undan straff.

Den berusade 50-åringen skulle få en nykter kamrat att köra honom hem för att hämta mer sprit. Men chauffören försökte stjäla bilen. 50-åringen slog då till mannen som saktade ner och hoppade ut. Och då var 50-åringen tvungen att kasta sig över på förarsätet och ta över ratten, men bilen gled i diket. När polisen grep mannen hade han 2,30 promille alkohol i blodet. Han dömdes för grovt rattfylleri.

En 40-årig man stoppades i en poliskontroll i Karlshamn efter en vinglig färd. Han nekade och hävdade att han hunnit dricka en 33 centiliter flaska vodka under den minut det tog för polisen att komma fram till honom med blåsprovet. Han dömdes för grovt rattfylleri.

En 50-årig man försökte klara sig undan sitt rattfylleri med ursäkten att festen han kom från höll på att spåra ur och att han flydde därifrån för att undvika ett gräl. Han dömdes till fängelse för grovt rattfylleri.

Mannen körde i diket när han var på väg för att hämta en pizza. Han gick hem, men polisen bankade på hans dörr kort efter. Blodprovet visade 1,6 promille. Mannen hävdade att han hade druckit efter dikeskörningen för att lugna ner sig. Men ett vittne hade sett olyckan och känt att mannen luktade sprit. Han dömdes.

60-åringen, som kört in i en lyktstolpe, förklarade för polisen att han led av sömnapné och tog medicin för detta för att inte somna vid ratten. Och att det var medicinen som gav utslag. Han dömdes för rattfylleri med motiveringen att han inte kunde framföra fordonet på ett säkert sätt på grund av medicineringen.