Han röjer skärgården på skräp

Karlskrona Artikeln publicerades
PM Nilsson har släpat ett trettiotal säckar med skräp från Bollö, via båten och upp till huset på Aspö. Ännu har han 75 procent kvar av ön att städa innan han är klar.
Foto:Staffan Lindbom
PM Nilsson har släpat ett trettiotal säckar med skräp från Bollö, via båten och upp till huset på Aspö. Ännu har han 75 procent kvar av ön att städa innan han är klar.

Han går trettio meter på stranden och fyller snabbt fem svarta sopsäckar med skräp.

PM Nilsson tackar sin barndomsö Bollö genom att rensa kustremsan fri från bildäck, PET-flaskor och ett och annat kylskåp.

Den brandgula båten åker in mot bryggan för att lämna av ännu en last med skräp vid tomten på Aspö. De överfyllda säckarna ger sken av en framtung båt men innehåller i själva verket något av det lättaste material vi har, nämligen plast.

– Det blir många vändor och mycket släpande. Jag hittade nyligen ett kylskåp som hade flutit upp, men det får jag nog ta hjälp att frakta bort, säger PM Nilsson.

Många har kanske sett honom på tv eller i Dagens industri där han arbetar som politisk chefredaktör. Sedan barnsben har PM Nilsson tillbringat somrarna i Karlskrona skärgård och därför föll det sig naturligt att för några år sedan köpa ett sommarhus på Aspö. Men det är Bollö, mitt emellan Hasslö och Aspö som äger hans hjärta. En obebodd ö som de senaste åren har belamrats med skräp.

– Jag har umgåtts så mycket med ön att det minsta jag kan göra är att städa den. Det är lätt hänt att man tycker att någon annan, som till exempel kommunen, ska städa kusten, men jag har inget emot att göra det, säger han.

Nu har han rensat upp 25 procent av ön. Resultatet är 30 fyllda soppåsar innehållande allt från leksaker och kläder till stora gröna presenningar. Därtill kommer ett tiotal plastlådor, bildäck, en stor babordsprick och en surfingbräda. PM förklarar att det rör sig om högar av skräp på ön.

– Det mesta är plast av olika slag som har blåst in från Östersjön eller som besökare har lämnat kvar. Förmodligen ser det likadant ut längst hela Karlskronas kust, så länge det inte finns tomter där privatpersonerna själva städar upp på sin mark.

Han visar en bild av en strand där varenda meter är full av plastsaker och förklarar att plast just nu är ett snabbt växande problem i alla hav och länder.

– Det är en obebodd ö mitt i det så kallade plastbältet i Stilla havet, ett område stort som halva USA där enorma mängder plast förs samman av havsströmmarna från Asien och Amerika. Varje dag kommer 13 000 nya plastsaker till ön.

Oroväckande siffror med tanke på att det tar decennier för plasten att brytas ner av naturen.

– Om man inte plockar upp blir plasten så småningom till mikroplast, något som oroar forskarna. Fiskar och andra djur äter detta och det drabbar både det marina livet och oss i slutändan.

Flera länder har redan infört förbud mot användande av plastpåsar och PM Nilsson tror att plast-problemet blir nästa stora globala fråga. Tills dess gör han själv vad han kan för att rädda naturen. När han är klar med Bollö går han vidare till Utö, en ö där han också vistats mycket under uppväxten.

– Nu ska jag bara få iväg allt detta bråte till sopstationen. Det blir nog ett antal vändor. Kanske får jag hjälp av kommunen som tack.

Upphittat

PM Nilssons vanligaste fynd på Bollö

Massor av PET-flaskor

Soppåsar

Linor och rep

Presenningar

Hagelpatroner

Skor och kläder

Flytvästar

Leksaker

Engångsgrillar

Glasflaskor

Hjälmar

Dunkar, till exempel oljedunkar eller saftdunkar

Fiskelådor och fiskeutrustning

Visa mer...