Franske stjärnkocken Bocuse död

Blekinge Artikeln publicerades
Den franske stjärnkocken Paul Bocuse har avlidit, 91 år gammal.
Foto:Laurent Cipriani
Den franske stjärnkocken Paul Bocuse har avlidit, 91 år gammal.

Den franske stjärnkocken Paul Bocuse har avlidit i Parkinsons sjukdom. Han blev 91 år.

"Herr Paul var Frankrike. Kungen av gastronomi har lämnat oss", skriver landets inrikesminister Gerard Collomb på Twitter.

Paul Bocuse föddes i en matkunnig familj, hans pappa drev restaurangen L'Auberge du Pont de Collonges, och började som lärling redan vid 16-års ålder. 1965 såg han till att pappans restaurang fick inte mindre än tre stjärnor i matälskarnas bibel Micheline-guiden och blev senare den ende fransman som lyckades med bedriften att behålla betyget i inte mindre än fyra decennier.

Trots att Bocuse ses som en innovatör inom matkonsten var han även mån om traditioner och flera av hans rätter har lämnats oförändrade i tiotals år. Bland annat en svart tryffelsoppa som han skapade åt den franske presidenten Valery Giscard d'Estaing 1975 – den president som tilldelade honom Hederslegionen (Frankrikes finaste statsorden).

Bocuse var en av grundarna till det franska "nya köket" som anses ha förnyat den västerländska kokkonsten och han har också gett namn till det som brukar kallas kock-VM, Bocuse d'Or. Tävlingen genomförs vartannat år i Lyon.

Både guiden Gault-Millau och The Culinary Institute of America har utnämnt Bocuse till århundradets kock.