Födde barn - visste inte att hon var gravid

Rödeby Artikeln publicerades
”I början handlade det mest om att landa i den nya rollen. Nu är det mycket tankar kring hur han ska bli och hur han kommer att se ut”, säger Moa Bern om sonen Theodor, sex månader.
Foto:Charlotta Bäckström
”I början handlade det mest om att landa i den nya rollen. Nu är det mycket tankar kring hur han ska bli och hur han kommer att se ut”, säger Moa Bern om sonen Theodor, sex månader.

I december fick Moa Bern, 18 år, ont i magen. Två timmar senare födde hon en pojke - utan att veta att hon var gravid.

– Hans födsel var en chock, nu är han det bästa jag vet.

Den 12 december förra året ville Moa Bern, då 17 år, stanna hemma från skolan på grund av kraftig mensvärk. Rådet från mamma var ”ta en Alvedon och bit ihop.” Två dagar senare, i bilen tillsammans med pojkvännen Marcus, blev smärtan akut samtidigt som hon kände att något rann mellan hennes ben. Marcus tvärnitade, ingen av dem förstod vad som hände.

– Jag skrek rakt ut: kan du kolla om det är vatten eller blod. Det gjorde bara ondare och ondare och vi körde direkt till akuten. Jag ringde min storasyster för jag ville ha henne med mig, berättar Moa Bern.

Där kunde läkarna snabbt konstatera att Moa var gravid i vecka 36, men att det var dags att föda. Nu.

– De var också chockade, men de tog väldigt väl hand om oss.

Moas syster ringde mamma Annika Ottosson som var mitt i ett julbord.

– Jag trodde att hon drev med mig och tänkte att hon kunde väl vänta med det skämtet tills jag kom hem. Men när jag hörde paniken i hennes röst så förstod jag att det var allvar, säger Annika Ottosson.

Två timmar senare kom Theodor som nu ligger och sprattlar på en filt hemma i Rödeby.

– Allt gick så fort den kvällen, jag hann inte tänka alls. Det kom först efteråt när jag blev tvungen att snabbt komma in i mammarollen.

Moa märkte alltså inte att hon var gravid. Att mensen uteblev var inte ovanligt och visst hade hon mått dåligt ibland, men att det skulle bero på att ett barn växte i hennes mage kunde hon inte ens drömma om. Mamma Annika minns att hon tyckte att dottern gått upp lite i vikt under hösten.

– Jag tänkte att vi får ta tag i det efter jul, men så blev det ju inte. Det är lätt att vara efterklok och nu i efterhand så fanns det ju tecken, men det var inget vi reflekterade över då, säger Annika som själv har sex barn.

Theodor är en glad kille. Social, lugn och oftast nöjd med livet. Han ler mycket och vill gärna pilla på fotografens kamera när BLT kommer på besök. Även Moa är nöjd med sitt liv som tog en oförutsägbar vändning den där decemberdagen förra året. Hon lever inte som sina jämnåriga vänner längre. En del av dem har hon ingen kontakt med alls medan andra har kommit närmare.

– Det är en stor omställning. Jag blev tvungen att lägga allt åt sidan och bara fokusera på honom. Jag kan ju inte gå ut och festa på helgerna utan måste planera allt mycket mer än andra.

Skolan är en sak som hon lagt åt sidan, något som samtidigt gett henne tid att tänka. Hon läser vård- och omsorgsprogrammet, men funderar på att sadla om.

– Jag är mer inne på bilar nu. Jag och Marcus mekar mycket och åker på bilträffar tillsammans. Det är nog det jag vill jobba med.

Moa pendlar mellan föräldrahemmet i Rödeby och pojkvännens hus i Kallinge. Drömmen är att ha något eget tillsammans. Och att skaffa jobb och utbildning, kanske ett barn till.

– Men Marcus brukar skoja om att vi får vänta tio år med det, säger Moa.

Theodor gnäller lite på filten, intervjun kanske tråkar ut honom.

– Det är nog det svåraste, att inte veta vad han vill när han skriker.

– Jag tror att det är tänderna som börjar titta fram, säger Annika.

Moa får mycket stöd från familjen även om mamma Annika är noga med att hon ska sköta de praktiska sakerna själv. Som att ställa sig i kö till förskolan och fylla i blanketter om föräldrapenning. Det får komma efterhand.

– Jag ser många fördelar med att vara ung mamma även om jag missar en del. Jag har mer energi och orkar mer, det är positivt.

Men alla är inte lika positiva till den unga mamman i byn.

– Vi som är yngre har nog mer press på oss. Det har blivit en del snack, som att ”hon som är så ung kan väl inte ens ta hand om sig själv, hur ska hon då kunna ta hand om ett barn?”

Hur känns det?

– Jag vet vad jag karar och inte klarar. Men ibland tar jag åt mig.

Moa och pojkvännen har varit med i en föräldragrupp, men de flesta var äldre och de hade inte så mycket gemensamt. Nu har hon börjat umgås med en annan ung mamma.

– Jag tror att jag har mognat snabbare sedan jag fick Theodor. Hans födsel var en chock, nu är han det bästa jag vet.

Fakta

Om du blir gravid:

All mödravård är gratis och det är på mödravården du får hjälp och stöd om du blir gravid. Under graviditeten erbjuds flera rutinkontroller som är frivilliga.

När du fött ditt barn är det barnavårdscentralen, BVC, som gäller.

Mer information för unga mammor finns på tjejjouren.se.

Visa mer...