Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler asylsökande barn kan få stanna med ny lag

När "synnerligen" blir "särskilt" kan fler barn få stanna i Sverige. Syftet med den lagändring som träder i kraft i dag är att stärka barnperspektivet.Men advokat Eric Widner är skeptisk.
– Jag är rädd att den nya lagen inte kommer att förändra något.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2014
Foto: 
Hittat rätt. Tidigare arbetade advokat Eric Widner som affärsjurist, men för 12 år sedan skolade han om sig och i dag har han främst asylmål. "Det är betydligt roligare. Det känns som att jag hittat rätt till slut".
Hittat rätt. Tidigare arbetade advokat Eric Widner som affärsjurist, men för 12 år sedan skolade han om sig och i dag har han främst asylmål. "Det är betydligt roligare. Det känns som att jag hittat rätt till slut".Foto: Staffan Lindbom

"Förslagen innebär att det inte kommer att ställas lika höga krav som enligt gällande ordning för att barn ska kunna beviljas uppehållstillstånd enligt de aktuella bestämmelserna."

Så står det i departementsskrivelsen om lagändringen som träder i kraft i morgon. Förändringen är ett resultat av den migrationspolitiska överenskommelsen mellan Miljöpartiet och regeringen och när det presenterades i januari beskrevs den som "en förändring med stor betydelse".

Annons

Advokaten Eric Widner har arbetat med asylmål i Karlskrona i tolv år. Han håller inte med.

– Den nya lagstiftningen har skapat en oerhörd förväntan hos många, främst hos dem som har sjuka barn. Men när jag läser förarbetena så har man inte förändrat mycket. Den enda förändringen är att ordet "synnerligen" har ändrats till "särskilt".

Det är fortfarande samma kriterier som gäller. Det handlar fortfarande om en sammantagen bedömning även om den nya lagen är något mjukare i betydelsen att alla kriterier inte måste väga lika tungt.

Men varken lagtext eller förarbeten ger några klargörande om vad som egentligen ska gälla, menar Widner.

– Barnets bästa är en del i bedömningen, men det är inte sagt att det ska vara det tyngsta eller avgörande kriteriet. Jag hade hoppats på ytterligare exemplifiering för själva tillämpningen.

Han är inte ensam om den åsikten. Instanser som Rädda Barnen, Röda Korset, Migrationsverket, Bris och Barnombudsmannen skriver i sina remissvar att de "efterlyser vägledning och ytterligare exemplifiering".

De nya reglerna öppnar för en generösare bedömning, men det behöver inte bli så.

Vad lagen får för betydelse i verkligheten hänger nu på Migrationsverket och domstolarna.

– Nu är det upp till dem att visa i beslut att det verkligen blir så. Annars är den nya skrivelsen bara ett slag i luften. Bestämmelsen är inte gjord för att fler barn ska få stanna eftersom barnets bästa inte räcker för att bevilja uppehållstillstånd.

Eric Widner möter ständigt människor i de mest utsatta situationer. Människor som lägger allt hopp i advokatens händer och vars liv slås i spillror när Migrationsverket säger nej.

Annons

– Det är klart att det känns tungt. Men så länge jag känner att jag har gjort vad jag har kunnat så är det okej. Jag kan göra mycket, men inte fatta beslut.

Widner vill inte kalla sig expert, men efter många år i yrket är han väl insatt i asylpolitiken som han menar har ett lite väl gott rykte. I dag är landet avgörande för om en person ska beviljas uppehållstillstånd eller inte. Trubbigt är ordet för svensk asylpolitik, tycker Widner.

– Att vi skulle vara ett asylvänligt land är lite för positivt. Ta romerna som exempel. De lever inte i krig men är förföljda över hela världen och har väldigt svårt att få stanna.

Just nu har advokaten ett antal fall som väntar på beslut. Trots att han inte har höga förhoppningar om den nya lagstiftningen väljer han att inte skynda på beslutsprocessen.

De första fallen som avgörs efter den 1 juli är viktiga. Då krävs det att Migrationsverket och domstolarna visar att man ställer lägre krav, att man accepterar fler situationer för att lagen verkligen ska få betydelse, menar Widner.

– Politikerna vågar inte ta ställning. De kunde ha formulerat lagändringen som att det ska leda till att fler barn får stanna, men man gör inte det. I stället skriver man att det kan leda till att fler får stanna.

Gor är en av dem som hoppas!

Den 1 juli ändras utlänningslagen. De nya reglerna innebär att fler barn som söker asyl i Sverige kan få stanna.

I fortsättningen ska det räcka med att det finns "särskilt ömmande omständigheter" istället för "synnerligen ömmande omständigheter" för att ett barn under 18 år ska få uppehållstillstånd.

Faktorer som kan beaktas som särkskilt ömmande är till exempel om barnet har en svår sjukdom och där ett uppbrott skulle få märkbart negativa konsekvenser eller om barnet saknar socialt nätverk i hemlandet med fått ett sådant i Sverige. Hur länge barnet varit här kan också ingå i bedömningen.

Syftet med lagändringen är att lyfta barnperspektivet och att fokusera på barnets bästa.

Det var förra våren som Miljöpartiet och Moderaterna kom överens om förändringen.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons