”Finns inget svart hål”

BLEKINGE Artikeln publicerades

Färre hyrläkare ska rädda ekonomin.

60 miljoner måste sparas in på hyrpersonal i landstinget under 2018.

Det har sagts flera gånger förr i landstingsdebatterna. Hälso- och sjukvården måste minska sitt beroende av inhyrd personal. Men det har varit lättare sagt än genomfört.

2017 slutade kostnaderna för inhyrd personal på 163 miljoner i landstinget Blekinge. Det var 25 miljoner mer än 2016.

2018 krävs en drastisk minskning av inhyrda läkare och sjuksköterskor. Annars kommer landstinget gå med miljonminus för andra året i rad.

– Men det finns inget svart hål i landstinget. Vi vet vart pengarna tar vägen, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S).

Redan före årsskiftet stod det klart att varken Blekingesjukhuset eller primärvården kommer att klara sin nya budget. Verksamheterna kostar mer än vad den fått pengar till. Extra pengar förs nu till, samtidigt som allmänna utgifter ska bromsas. Ett ekonomiskt stabsläge införs året ut och 60 miljoner ska sparas in på hyrpersonal.

– Det är bara att bita i det sura äpplet, sa Inga Lill Siggelsten Blum, gruppledare för Kristdemokraterna under debatten, som röstade för sparförslaget tillsammans med övriga allianspartier Moderaterna, Liberalerna och Centern.

Sverigedemokraterna gav också klartecken.

– Det är en väldigt allvarlig ekonomisk situation och vi måste göra något åt de skenande utgifterna, säger Björn Nurhadi, gruppledare för SD.

Det stora politiska slaget kring landstingets akuta besparingar utspelades under förmiddagens arbetsutskott.

Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet hade föreslagit en frysning av extra satsningar på cancervård, närsjukvård och psykisk ohälsa.

När landstingsstyrelsen samlades på eftermiddagen var det borta.

– Vi i alliansen begärde det för att vi skulle rösta för förslaget. Vi har också ställt krav att patientsäkerheten inte på något sätt får äventyras, säger oppositionsrådet Alexander Wendt (M).

Fakta

Det här ska landstinget spara på

Under 2017 betalade landstinget 163 miljoner kronor för hyrpersonal.

2018 ska kostnaderna för hyrpersonal sänkas med 60 miljoner kronor fördelat på Blekingesjukhuset: 34 miljoner; primärvården: 18 miljoner och psykiatrin: 8 miljoner

Ekonomiskt stabsläge införs året ut med dagliga uppföljningar och prövningar av inköp, resor, utbildningar och nyanställningar.

Visa mer...