Får medalj för sin hjälteinsats

Stockholm Artikeln publicerades
Foto:Anders Wiklund/TT

Han stannade kvar trots att en gasflaska hade sprängts.

För den hjälteinsatsen fick Mats Svensson under måndagen ta emot en förtjänstmedalj i guld utan svärd av kung Carl XVI Gustaf.

Det var vid Veteranminnesmärket på sjöhistoriska riksmuseet i Stockholm i samband med veterandagen som medaljen delades ut till Mats Svensson av överbefälhavare Micael Bydén och kung Carl XVI Gustaf.

– Jag känner mig stolt. Det är kul att få detta uppmärksammande från försvarsmakten, att det jag gjorde var något bra. Det var även skönt att ingen kom till skada, säger fanjunkare Mats Svensson.

Händelsen inträffade i oktober 2016 då en av gasflaskorna på marinbasen exploderade. Mats Svensson stannade då trots skador på armar och ansikte kvar i området för att stänga av gasen och förhindra en större eldsvåda som hade kunnat skada utrustning och människor i området.

    – Jag har inga kvarstående brännskador i dag. Jag har bra läkkött och blev helt återställd efter en månad. Tur att ögonen, hörseln eller luktsinnet inte kom till skada. Jag ska fortfarande undvika solen och kyla, men det kommer att gå över, säger Svensson.

    – Mats Svensson hade otrolig sinnesnärvaro och lyckades med risk för sitt eget liv agera instinktivt och stänga av gasen. Det är något som vi vill uppmärksamma. Jag åt middag med Mats i söndags och han är en fantastisk person. Han förtjänar verkligen detta uppmärksammande, säger överbefälhavare Micael Bydén som tillsammans med kungen delade ut medaljen.

    Veterandagen firas varje år den 29 maj och har som syfte att hedra Sveriges veteraner och deras anhöriga. Dagen bjöd på flyguppvisning, fällskärmshopp från helikopter och underhållning från bandet Mustasch. Under veterandagscermonin talade försvarsminister Peter Hultqvist som bland annat berättade att dagen från och med nästa år kommer att bli en officiell flaggdag i landet.

    Såhär löd motiveringen för Mats Svenssons medalj:

    ”För rådigt och skickligt ingripande, med stor sinnesnärvaro under pressade förhållanden, samt med stort personligt mod och fara för eget liv förhindrat en större explosion som kunnat utgöra en stor fara för personal i området samt orsakat stora materiella skador, i samband med olyckan på DNC, i Karlskrona 2016”