"En häst är inte som en cykel med bromsar"

Blekinge Artikeln publicerades

Den som ägnar sig åt den farligare verksamheten har ansvaret vid en hästrelaterad bilolycka. Nämligen bilisten.

Att hästar och människor blir påkörda av bilister är inte helt ovanligt. Bilisterna tar ofta sin framkomlighet som självklar. Där ligger problemet, menar Bo Göring Berg, utredare på Transportstyrelsen.

– Många ursäktar sin hastiga omkörning med att de hindrar trafiken bakom. Men det är betydligt viktigare att skydda en människas liv än att bromsa och hindra bakomvarande bilar, säger han.

Bo Göring Berg förklarar att ryttaren räknas som fordonsförare och att det är upp till denne att anse när hästen är redo att tas ut i trafikmiljö. När hästen är redo, ligger det övergripande ansvaret hos bilisten, då hästekipaget är mest utsatt.

– När du närmar dig djur, barn eller andra oskyddade trafikanter gäller det enligt lag att hålla en låg hastighet och ett avstånd i sidled. Det är där många bilister gör fel, de är inte onda, de förstår bara inte hur hög hastigheten upplevs för ryttaren och hästen. Själva sitter de i sin tysta kupé med radion på.

Enligt Transportstyrelsens informationssystem Strada missas ofta hästrelaterade bilolyckor att registreras. Sedan 2012 har 40 personer skadats i denna typ av olyckor, men det finns troligtvis ett mörkertal.

– Viktigt att tänka på är att ryttaren är totalt utlämnad på hästryggen, de kan enbart lägga sin trygghet i att lita på bilisterna. En häst går inte att ha kontroll över som en cykel med bromsar, men den har lika stor rätt att vara på vägen för det.